Hrvatski radio

Radio Zadar

U Hrvatskoj oko tisuću oboljelih, vrhunac tek dolazi

09.01.2020.

09:47

Autor: S. Dražić

Ilustracija - foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Ilustracija - foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: - / -

Na širem zadarskom području za sada je malo prijavljenih od gripe, doznajemo od epidemiologa dr. Alana Medića: "Imamo registriranih tek 15 - 20 slučajeva".

Vrhunac sezone gripe tek se očekuje u idućim tjednima, a do sada je u Hrvatskoj registrirano oko tisuću oboljelih, iako se taj broj uvijek množi s tri ili četiri jer mnogi zbog gripe i ne odlaze liječniku.

A ako se još želite cijepiti protiv gripe cjepivo možete kupiti u ljekarnama jer su gotovo sve doze nabavljane preko Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo potrošene.

Ovosezonska gripa, bar za sada, kopija je prošlogodišnje i po pojavnosti i broju oboljelih. Na širem zadarskom području za sada je malo prijavljenih od gripe, saznajemo od epidemiologa dr. Alana Medića:

      Imamo registriranih tek 15-20 slučajeva. Mi i još nekoliko županija smo za sada mirni. Valjda nas ova bura i sunce čuvaju od virusa. No, počela je nastava, pa očekujemo da će se virus puno brže širiti među djecom po školama i vrtićima jer oni su onaj dio populacije koja nije imuna i do sada nisu bili u kontaktu s virusom.

Ovosezonska gripa, bar za sada, kopija je prošlogodišnje i po pojavnosti i broju oboljelih što u jednu ruku znači da je i sastav cjepiva dobro pogođen:

      Prvi put ove godine imamo četvereovalentno cjepivo, unutra se nalazi četiri tipa virusa, odnosno dijela virusa tako da je njegova učinkovitost značajno bolja.

Je li kasno za cijepljenje protiv gripe?

      Nije, odgovara dr. Medić, i usred sezone se može cijepiti iako je učinkovitost manja jer vam treba 10 do 15 dana da cjepivo počne djelovati, ali bolje ikad nego nikad.

Simptomi gripe su bol u mišićima, kostima, glavi, visoka temperatura i čovjek se jako loše osjeća. Kasnije može krenuti kašalj ili hunjavica, no to nije vodeći simptom, kažu liječnici.

Ukratko, ako imate gripu - trebate je odležati kod kuće i telefonski se konzultirati s liječnikom, a liječniku svakako otići ako se jave komplikacije uzrokovane gripom.

Sezona gripe završava u ožujku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.