Hrvatski radio

Radio Zadar

''U invalidskim kolicima kroz Zadar'' - situacija sve bolja

21.09.2017.

13:29

Autor: Matea Gugić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Povodom obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti, Udruga tjelesnih invalida Zadarske Županije pod motom ,,U invalidskim kolicima kroz Zadar‘‘ želi ukazati na probleme s kojima se naši sugrađani s invaliditetom susreću iz dana u dan.

Svake godine je situacija sve bolja i bolja, slažu se u Udruzi tjelesnih invalida Zadarske Županije, no naglašavaju kako smo još daleko od standarda velikih Europskih gradova. Dopredsjednik UTI Zadar, Željko Županović: Ne biramo u životu što ćemo, pa onda dođemo u tu situaciju, ali ljudi zdravi, koji hodaju, pa i ja koji sam 80 postotni invalid neki puta ne razumijemo da jedna mala stapenica, jedna mala preprekica može jako puno zasmetati onome koji je u kolicima. 

Uzimajući u obzir velik broj kulturnih spomenika u gradu Zadru, iz Udruge ističu da su svjesni kako se pojedine barijere zakonski ne mogu ukloniti, no vjeruju u alternativna rješenja kako bi oni, ali i sve veći broj turista u invalidskim kolicima mogao uživati u bogatoj kulturnoj ponudi grada. Tajnik udruge, Filip JadrijevImamo preko nekoliko muzeja u ovome gradu, a imamo samo jedan muzej koji je dostupan nama u potpunosti. Nažalost, recimo Muzej Srebra i zlata grada Zadra - fizički nemate gdje jer ispred zgrade imate 7 stepenica, a onda unutra ne možete nigdje jer imate još 77 stepenica. I onda se događa situacija da ne smijete dirati tu zgradu jer je ona nulte kategorije, a ne možete u nju.

Svako od nas može i malim gestama pomoći našim sugrađanima s tjelesnim invaliditetom stoga drugi put kad negdje parkirate, razmislite jeste li nekome na putu.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.