Hrvatski radio

Radio Zadar

U izradi Strategija razvoja ruralnih i malih općina

19.08.2018.

12:05

Autor: HRT Centar Zadar

U izradi Strategija razvoja ruralnih i malih općina

U izradi Strategija razvoja ruralnih i malih općina

Foto: - / -

Radna skupina Udruge općina za izradu strategije razvoja lokalne samouprave sastala se po prvi puta u petak u općini Stankovci. Razmatrala se izrada strateškog dokumenta Udruge općina, čiji je cilj unapređenje sustava u kojem glavnu riječ imaju ruralni dijelovi Hrvatske odnosno male općine.

Strategija će kao sveobuhvatna studija kao putokaz poslužiti i Vladi RH u izradi zakona i propisa, objediniti dosadašnja dobra iskustva s lokalne razine i ukazati na loša te angažirati struku u potrazi za najoptimalnijim rješenjima.

Pristup hrvatskoj lokalnoj samoupravi i ruralnim prostorima, poznato je, treba mijenjati jer je razina fiskalne i funakcionalne centralizacije nedopustivo visoka, a to u konačnici rezultira depopulacijom i devastacijom. Strategijom će se predložiti i pravednija raspodjela poreznih prihoda i, posebice, pravednija statistička podjela Hrvatske na prethodno stanje tri regije umjesto sadašnje dvije, ekonomski disproporcionalne.

Domaćin susreta je bio načelnik Stankovaca Željko Baradić, a u nazočnosti predsjednika Udruge Martina Baričevića i voditelja radne skupine Ivice Klema, u raspravi su sudjelovali načelnici iz svih hrvatskih regija.  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.