Hrvatski radio

Radio Zadar

U jednoj knjizi mons. Bogović sažeo povijest Like i njezine Crkve

20.05.2016.

09:30

Autor: Suzana Dražić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sinoć je u Zadru predstavljena knjiga mons. Mile Bogovića "Lika i njezina Crkva u prošlosti i sadašnjosti". Knjiga predstavlja tijek povijesnih zbivanja od početka crkvenog ustroja do suvremenog doba.

U jednoj knjizi po prvi put mons. Bogović sažeo je povijest Like i njezine Crkve. Povijest kršćanstva u Lici i Krbavi seže još od Rimskog carstva, a svoj zamah doživljava u vrijeme hrvatskih knezova. U 10. stoljeću kršćanstvo je obuhvatilo gotovo cijelo stanovništvo na području Like i Krbave, a ova knjiga svjedoči i o ustrojstvu Crkve o čemu prvi službeni podaci postoje u 12. stoljeću. Autor knjige mons. Mile Bogović vodio je ličku Crkvu, odnosno Ličko senjsku biskupiju od njenog osnutka 2000-te:

    Bio je to veliki iskorak kada je uspostavljena biskupija u Lici. Tu je prije Turaka bilo više biskupskih sjedišta: Krbavi, Modrušu, Senju , Otočcu. Poslije je sve to pometeno i ostala je samo biskupija u Senju koja je kasnije e opet otišla u Rijeku. Doista je bilo nužno da se vrati biskupija na ove prostore. Između Zagreba i Zadra, Rijeke i Banja Luke nije bilo niti jedne biskupije. Ja sam kao povjesničar dao podlogu tome i smatralo se da je to veliki iskorak i za Crkvu i za hrvatski narod, istaknuo je mons. Bogović.

    Ravnatelj Državnog arhiva u Gospiću Ivica Mataija ističe kako ovo djelo prvo na cjelovit način govori o ličkoj povijesti i to ne samo crkvenoj već i civilnoj, a iako je knjiga već ranije predstavljena diljem Hrvatske njeno predstavljanje u Zadru ima poseban značaj: 

    Povijesne su veze Like i Zadra vrlo intezivne. Sklon sam ideji da kulturne i gospodarske veze zadarske regije i Like trebaju biti intezivnije nego što u ovom trenutku jesu. Mislim da bi o tome trebali voditi brigu i oni koji govore o regionalizaciji Hrvatske. Mi se, govorim u svoje ime, ne bojimo biti zajedno sa Zadrom nego se tome nadamo jer nas u tom smislu veže jedan zajednički povijesni hod. Jedno zajedničko kulturno i povijesno nasljeđe i vjerujem jedna regionalna budućnost koja je utemeejna na potencijalima jedne i druge regije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.