Hrvatski radio

Radio Zadar

U kakvom ozračju blagdan Sv. Nikole obilježavaju pomorci?

06.12.2020.

14:26

Autor: Vladimir Šetka

Darija Vukman (privatni album)

Darija Vukman (privatni album)

Foto: - / -

Pomorcima je u ovo vrijeme korone posebno teško, jer znaju mjesecima biti zatvoreni na brodu bez mogućnosti iskrcaja. Zbog toga je početkom tjedna Opća skupština UN-a pozvala zemlje članice da pomorce i ostalo pomorsko osoblje proglase ključnim radnicima.

Zbog ograničenja putovanja i zatvaranja granica pomorci nisu u mogućnosti jednostvano napustiti brodove i vratiti se kući nakon dugih mjeseci neprekidnog rada. I fizički i mentalno su iscrpljeni", upozorila je Opća skupština Ujedinjenih naroda. A koliko je mukotrpan povratak kući posvjedočila nam je i mlada zadarska pomorska časnica, Darija Vukman, koja se s broda iskrcala u Singapuru. Jako puno porata je zatvoreno. Ne dopuštaju smjene ili dopuštaju smjene samo svojim državljanima. Tako da se firma potrudila stvarno svojski da to izorganizira i evo, uspješno smo stigli doma, rekla nam je Darija, druga časnica palube. 

Unatoč svim problemima hrvatski pomorci na svjetskim morima i dalje spašavaju unesrećene brodolomce. Zbog toga je posada broda Privlaka zadarske Tankerske plovidbe nagrađena Plavom vrpcom Vjesnika, koju za pothvate spašavanja na moru dodjeljuje Sindikat pomoraca Hrvatske. Posada na čelu s kapetanom Josipom Mustaćem u prvom valu pandemije i u zoni piratskih napada spasila je u filipinskim vodama mladoga ribara. Sam pristup spašavanja je bio pod mjerama korone . Kompletna posada koja je sudjelovala ili bila u bilo kakvom dodiru, imala je već i zaštitne rukavice i maske, jer mi smo već četiri mjeseca bili pod režimom "korone" svakodnevno, rekao nam je uz ostalo kapetan Mustać u razgovoru za Pomorsku večer Hrvatskoga radija. 

Osim repatrijacije, pomorce trenutno najviše zabrinjava kako će im se obračunati porez. Ministar mora Oleg Butković ističe kako su još u travnju mislili i na taj problem. Mi smo donijeli uputu da će se priznati po njihovom godišnjem rasporedu kako su trebali ove godine raspoređeni u vrijeme kad su na brodu, tako da u tom dijelu jedno olakšanje svim pomorcima, izjavio je potkraj tjedna u Zadru ministar Butković. 

Oko 90 posto svjetske trgovine prevozi se morem, a ograničenja nametnuta tijekom pandemije koronavirusa u nekim slučajevima utječu na opskrbne lance. Trebaju li stoga pomorci biti među prioritetnim skupinama kada je riječ o početku cijepljenja? Oni definitivno moraju biti među prva tri zanimanja koja će biti cijepljena, zato jer su oni upravo najrizičnija skupina i svi traže od njih posebne standarde, pa im onda dajmo i prioritet u ovoj situaciji da se među prvima i cijepe, odgovara glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske Neven Melvan:

Ovogodišnji dan pomoraca obilježavaju i vremenske neprilike zbog olujnoga juga, pa su budući pomorci i njihovi profesori iz zadarske Pomorske škole počast pomorcima odali na kopnu. Baš je današnji dan, kad je more šest i šezdeset čvorova juga prigoda da osjetimo kada se pomorci utječu Svetom Nikoli i kada mole njega za pomoć, izjavio je profesor Jere Bilan.  

A u olujnom moru svjetionici su mnogim pomorcima pomoć i spas. A s pučinskog svjetionika Plovputa Blitvenica javio nam se svjetioničar Ante Domazet. Puše oko šezdeset čvorova, a more je od pet do šest. Nikoga nigdje na vidiku. Tu je danas i smanjena vidljivost, nema nikoga jer ovo more jučer i danas nije za plovidbu, rekao nam je u razgovoru svjetioničar s Blitvenice. No, kako bi rekli moreplovci - ploviti se mora.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.