Hrvatski radio

Radio Zadar

U Kazalištu lutaka skup u spomen na Senka Sorića

05.04.2018.

08:35

Autor: rzd

U Kazalištu lutaka skup u spomen na Senka Sorića

U Kazalištu lutaka skup u spomen na Senka Sorića

Foto: - / -

U velikoj dvorani Kazališta lutaka u Zadru u 18 sati o životu i djelu Senka Sorića govorit će prof. dr. Robert Bacalja, Jure Brižić, načelnik Općine Preko, Tomislav Košta, slikar. U programu će sudjelovati dramska umjetnica Milena Dundov, Udruga žena Luzor iz Preka, Matia i Roko Pažanin.

Senko Sorić preminuo je u Zadru 23. studenoga 2017. u 74. godini života. Generacije Prečana i Zadrana pamtit će ga ponajprije kao vrsnoga fotografa, ali i neumornog istraživača, zaštitnika i štovatelja kulturne i tradicijske baštine rodnoga Preka i otoka Ugljana.  Amaterskim radom u kulturi Senko Sorić  bavio se od 1963., kada je u Preku osnovao Omladinsku pozornicu na kojoj je kao redatelj i scenograf okupljao učenike i studente. Četiri godine kasnije utemeljio je izvornu folklornu skupinu „Kanica“ koju kao ritmičar i koreograf vodio do iznenadne smrti. Bio je utemeljitelj  i prvi predsjednik Matice Hrvatske u Preku, na izvornom govoru Preka pisao je crtice iz otočnog života, poeziju, prozu, kratke jednočinke.

 Napisao je i prvu knjigu dijalektalne proze svoga kraja pod nazivom „Miz život“, za koju je 1999. nagrađen srebrnom poveljom Matice Hrvatske. Bio je suosnivač  tradicionalnog ljetnog kulturnog programa „Večer na Brižićevin dvuoru“, organizator stručnih skupova, predavanja, izložbi, humanitarnih akcija. Fotografije nadahnute ljudima, morem i otočnim pejzažima samostalno je izlagao u Preku, Zadru, Zagrebu, Čakovcu, Pečuhu.  Autor je fotomonografije  „Umorne ruke“, posvećene otočnim ženama - „meštrovicama života“  koje su ga uvijek nadahnjivale.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.