Hrvatski radio

Radio Zadar

U Kneževoj otvorena izložba posvećena Ratnom sanitetu

03.10.2022.

12:58

Autor: Suzana Dražić

Ratni sanitet u obrani Grada

Ratni sanitet u obrani Grada

Foto: Marin Dražić / Radio Zadar

"Prije 31. godinu, upravo na današnji dan: 3. listopada 1991. zabilježili smo ga kao dan kada su Zadar i naša bolnica trpjeli najžešće napadaje. Slikama i uz pomoć tiska pokazujemo uvjete u kojima se radilo u bolnici, ali i na terenu gdje je bilo najteže i najopasnije".

Obilježavanje 31. obljetnice Dana obrane Zadra nastavljeno je danas otvorenjem izložbe ratnih fotografija i zapisa "Ratni sanitet u obrani Grada" u Kneževoj palači. Izložba sadrži 15 panela na kojima je prikazana uloga i uvjeti rada zdravstvenih djelatnika u obrani Zadra. 

U ime organizatora Udruga liječnika dragovoljaca 90.-te - 91.-ve dr Petar Lozo je na otvorenju posebno istaknuo: 

   " Nezaobilazan je nevjerojatan doprinos saniteta  112 brigade,ali i svih drugih postrojbi koje su sudjelovale u obrani Grada.Gledamo dramatične evakuacije i spašavanje ranjenika, civila i izbjeglica.Bilježimo masakre nad nemoćnim narodom i napade na vitalne komunikacijske strukture. Na kraju vidimo dragovoljce i uvjete rada u ratnoj bolnici,pa i zahvate pod svjetlom baterijskih lampi".


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.