Hrvatski radio

Radio Zadar

U Kneževoj zadarske pučke narodne nošnje

06.12.2021.

14:02

Autor: S.Drazic

foto:S.Dražić

foto:S.Dražić

Foto: - / -

U Kneževoj palači otvorena je izložba Zaboravljena baština - rekonstrukcija zadarskih pučkih narodnih nošnji. Zahvaljujući Kulturno umjetničkom društvu Zadarski tanac predstavljena su tri para muško-ženskih zadarskih pučkih narodnih nošnji.

Izrađene su prema akvarelima Nikole Arsenovića koji je zabilježio nošnje sa zadarskog područja sredinom 19. stoljeća.

Nošnje su nastale pod stručnim vodstvom dr. sc. Jasenke Lulić Štorić, više kustosice i voditeljice Etnološkog odjela Narodnog muzeja u Zadru, a djelo su članice KUD-a, Zdenke Mrčela i krojačica krojačkoga salona Lukrecija, Gordane Zubčić i Nade Bubnjar.

 Kao dio revitalizacije zadarske baštine "oživljeno" je šest autohtonih zadarskih pučkih narodnih nošnji koje su godinama postojale samo kao akvareli dok im konačno članovi KUD-a Zadarski tanac nisu udahnuli život.

Zdenka Mrčela,KUD Zadarski tanac

 Dio je ovo detaljnijeg opisa dijelova zadarskih nošnji o kojima je na otvorenju izložbe govorila članica KUD-a Zdenka Mrčela koja je sudjelovala u izradi nošnji, a sve pod stručnim okom Jasenke Lulić Štorić:

Jasenka Lulić Štorić,voditeljica Etnološkog odjela


Uz nošnje na otvorenju izložbe predstavljena je i knjiga istoimenog naziva, autorice Jadranke Dunatov, inače prva knjiga u nakladi KUD-a Zadarski tanac.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.