Hrvatski radio

Radio Zadar

U Kolanu Fešta od sira

23.08.2017.

12:23

Autor: Anita Perica

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U pripremi je treća Fešta od sira koja će se održati ovoga petka u Kolanu na otoku Pagu. Uz registrirane proizvođače paškoga sira, na Fešti će izlagati i ostali proizvođači otočnih i županijskih delicija - ukupno 25 izlagača, a sve će biti popraćeno bogatim zabavnim programom.

Vrhunska domaća delicija - paški sir - poznata je diljem svijeta. Na brojnim natjecanjima i ocjenjivanjima kakvoće osvojila je prestižne nagrade, a upravo su kolanjski proizvođači nositelji najvećih svjetskih priznanja. Odati im priznanje i dodatno ih motivirati za daljnji rad želja je organizatora Fešte od sira u Kolanu - ističe Senada Čemeljić, v.d. direktorica TZ općine Kolan: Pogotovo malim OPG-ovima s obzirom da su se naše sirane jako dobro plasirale ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu, one su svugdje prepoznatljive, odnosno s njima i OPG-ovi „skaču" jer je taj sir prepoznatljiv. Imamo medalja... sve moguće što se moglo dobiti dobio je taj paški sir. 

Na dan Fešte sve sirane i OPG-ovi priređuju i Dan otvorenih vrata od 15 do 17 sati, a svi ugostiteljski objekti u ponudi će imati poseban autohtoni jelovnik Fešte od sira. Inače, prosječna godišnja proizvodnja paškoga sira kreće se oko 300 tona. S plasmanom na tržište nema baš nikakvih problema, potražnja je uvijek veća od proizvodnje: Mali proizvođači, to su znači oni koji to rade u kućnoj radinosti, oni vam isto sav svoj sir plasiraju kroz turizam. 

Paški sir je dulje vrijeme u procesu zaštite izvornosti. Na nacionalnoj razini taj bi posao trebao biti dovšen početkom rujna, nadaju se u Udruzi proizvođača paškoga sira koja okuplja sedam od ukupno devet registriranih proizvođača. Ukoliko se to i ostvari ova bi delicija zaštitu izvornosti na europskoj razini mogla dobiti potkraj godine.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.