Hrvatski radio

Radio Zadar

U kolonama u Vukovaru i Škabrnji najviše 500 ljudi

10.11.2020.

18:32

Autor: HINA - RZD

ilustracija: Dino Stanin / Pixsell

ilustracija: Dino Stanin / Pixsell

Foto: - / -

U Koloni sjećanja u Vukovaru i Škabrnji moći će sudjelovati maksimalno 500 ljudi, a svi će sudionici prilagođenog programa Dana sjećanja morati nositi maske i poštivati fizički razmak, najavio je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

"I u ovoj godini obilježit ćemo Dan sjećanja na sve žrtve Domovinskog rata, s posebnim pijetetom prema žrtvama Vukovara i Škabrnje", rekao je ministar Medved nakon sjednice Vijeća za domovinski pijetet, mir i razvoj, održane u Ministarstvu hrvatskih branitelja, na temu organizacije ovogodišnjeg obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, a u kontekstu epidemije koronavirusa.
Na sastanku su sudjelovali pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut, predstavnici Stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, načelnik općine Škabrnja Nediljko Bubnjar i gvardijan vukovarski fra Ivica Jagodić.
Uvažavajući preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), Stožera civilne zaštite Grada Vukovara te Stožera civilne zaštite RH, vezno za poštivanje epidemioloških mjera, odlučeno je da ove godine u Koloni sjećanja bude maksimalno 500 sudionika, rekao je Medved, a svi sudionici imaju obvezu nošenja zaštitnih maski i poštivanja fizičkog razmaka, poglavito kod kretanja u grupama kako bi se spriječila mogućnost prijenosa zaraze.
Isto vrijedi i za Svetu misu, koja će se održati u prilagođenom obliku na groblju, na kojoj će također smjeti prisustvovati maksimalno 500 sudionika, ponovo vodeći računa da razmak među njima bude u skladu s epidemiološkim mjerama koje su na snazi, dodao je.
Nadalje, ove godine neće biti organiziranog prijevoza vlakom ili autobusima, a svi koji se ipak odluče na organizirani prijevoz dužni su se pridržavati epidemioloških mjera te će biti podvrgnuti kontroli vezanoj uz postupanje.
Osnovni cilj omogućiti ljudima da nazoče odavanju pijeteta žrtvama u Vukovaru i Škabrnji
Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved naglasio je kako je osnovni cilj omogućiti što većem broju ljudi da nazoče odavanju pijeteta žrtvama i u Vukovaru i u Škabrnji, te je pozvao pozvao sve one koji to žele, da to učine i prije 18. studenog.
Pozvao je sve koji žele odati počast poginulima u svojim gradovima i općinama, poglavito u onima u kojima se nalaze ulice s nazivom žrtava grada Vukovara i Škabrnje, da to učine u svojim mjestima, pritom vodeći računa o epidemiološkim mjerama koje su na snazi, poglavito vezano za fizičku distancu.
Vodeći računa o riziku za zdravlje bolesnika u vukovarskoj bolnici, program u Vukovaru 17. studenoga, koji se tradicionalno održavao u krugu bolnice, ove će se godine održati izvan kruga bolnice, pored nje, najavio je ministar Medved.
Izaslanstva koja će se najaviti imat će mogućnost zapaliti svijeću kod Spomenika u krugu bolnice.
Isto tako, početak programa u Vukovaru 18. studenoga, bit će van kruga izbolnice, dodao je, te još jednom pozvao sve da se pridržavaju propisanih epidemioloških mjera.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.