Hrvatski radio

Radio Zadar

U kompletnoj opremi skakali u bazen

15.01.2016.

12:35

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na bazenu na Višnjiku jučer je provedena obuka pilota u spašavanju nakon doskoka na vodene površine. Ovo je prva ovakva obuka pri Oružanim snaga RH, a cilj joj je osposobiti letačko osoblje za preživljavanje u slučaju iskakanja iz aviona u izvanrednim situacijama, izvijestili su iz MORH-a.

Priopćenje objavljujemo u cijelosti: Na zatvorenom bazenskom plivalištu u Športsko-rekreacijskom centru "Višnjik" u Zadru jučer je provedena obuka pilota u spašavanju nakon doskoka na vodene površine (Dinghy Drill). Obuka je na ovaj način organizirana po prvi put u Oružanim snaga RH, a cilj joj je osposobiti letačko osoblje za preživljavanje u priobalnom području i na otvorenom moru u slučaju iskakanja iz aviona u izvanrednim situacijama, čime se podiže sveukupna letačka sigurnost u operativnim eskadrilama.

Obuku spašavanja završili su piloti 3. naraštaja Kraljevskog zrakoplovstva Sultanata Oman RAFO (Royal Air Force of Oman) koji se školuju u Zemuniku, hrvatski kadeti i dio hrvatskih pilota koji lete na avionima Pilatus PC-9 i MiG-21. Instruktori su bili  piloti aviona Pilatus PC-9M u Eskadrili aviona 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) te instruktori za borbenog plivača i instruktor padobranstva iz Zapovjedništva specijalnih snaga.

Polaznici obuke upoznali su se s postupcima i procedurama nakon iskakanja iz aviona i doskoka na vodenu površinu. U cilju što realnijih uvjeta polaznici su obuku provodili u kompletnoj opremi (letački kombinezon, anti g-odijelo, kaciga, pojas za preživljavanje).

Zapovjednik Pilotske škole Središta za obuku HRZ i PZO "Rudolf Perešin" brigadir Goran Huljev koji je zapovijedao pripremom i provedbom uvježbavanja, kazao je kako je obuci prethodila kvalitetna teorijska priprema, a nakon ovog dijela polaznici školovanja za vojne pilote pristupaju letačkoj obuci na avionima Pilatus PC-9.

"Ovom obukom osigurali smo potrebne standarde i kompetencije koje piloti moraju dostići prije početka letenja na zrakoplovima u kojima se koriste padobrani ili izbaciva sjedišta, a sve u cilju podizanja sigurnosti pilota i obuke", istaknuo je brigadir Huljev. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.