Hrvatski radio

Radio Zadar

U kontekstu urbane mobilnosti potencijal Zadra je velik, ali .....

27.10.2020.

14:46

Autor: Filip Buzov

Dino Stanin/PIXSELL ( ilustracija)

Dino Stanin/PIXSELL ( ilustracija)

Foto: - / -

U tijeku je izrada plana održive urbane mobilnosti grada Zadra, poznatijeg kao SUMP, a čija se finalna verzija očekuju u prvoj polovici iduće godine. Cilj je smanjenje prometa osobnih vozila, odnosno podizanje kvalitete javnog prometa, povećanje biciklističkih staza i pješačkih zona.

Iz pojedinih podataka vidljiv je pad trenda korištenja gradskih autobusa u Zadru, a preko 50 posto ispitanika izrazilo je nezadovoljstvo kvalitetom postojećih pješačkih staza.

Ovakav strateški dokument imaju brojni europski gradovi, a sve se radi s onim višim ciljem, a to je zdravlje građana i očuvanje okoliša. U kontekstu urbane mobilnosti potencijal Zadra je velik ako se krene od spoznaje kako su tu prosječna putovanja do 5 kilometara udaljenosti te da dnevna putovanja u prosjeku traju oko pola sata.

Potencijal je tako tu, no nedostaje infrastruktura koja bi bila motivirajuća za građane - Božo Cicvarić, jedan od stručnjaka u izradi ovoga plana: 

Naime, Zadar ima nekih 15 kilometara biciklističkih staza uključeno, odnosno građani su rekli da bi vozili bicikle u trenucima kada bi postojala umreženost, odnosno kada bi infrastruktura bila takva da se nesmetano prolazi kroz centar i grad...i naravno tu treba uzeti u obzir da su tu i turisti i stanovništvo, tako da postoje dvije potrebe....Isto tako javni prijevoz, imamo gradski, prigradski i otočni, operater je Liburnija, tu svakako potreba za boljom informiranošću Zadrana, ali i turista, tu govorimo i o potrebi za nadstrešnicama, ugibalištima, te panoa s podacima o stanici i sve ono bitno za putnika.... ( pohvaljena je sigurnost i čistoća, ali je bilo prigovora na cijenu karte i vozni red) 

Kada su u pitanju pješaci, tu se kao glavni motiv traži upostava jasne i potpune mreže pješačkih staza.

Izazova ne nedostaje, no treba reći kako je gradska vlast potaknula relizaciju ovoga projekta koji se realizira eu sredstvima, kao i da su neki značajni koraci već napravljeni, od nabave novih autobusa u javnom prijevozu, te uvedene usluge korištenja sustava javnih gradskih bicikala na niz lokacija.

O PROJEKTU:

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture uz podršku tvrtke Ernst & Young Savjetovanje u postupku je izrade SUMP-a Grada Zadra.

SUMP Grada Zadra je inovativni način planiranja gradskog prometa koji na prvo mjesto stavlja čovjeka, a cilj mu je povećanje održive urbane mobilnosti uz pristupačnost odredišta i usluga, smanjenja negativnih utjecaja na okoliš i povećanja kvalitete života za stanovnike i dionike Grada Zadra.

 

 

Božo Cicvarić, jedan od stručnjaka u izradi ovoga plana:

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.