Hrvatski radio

Radio Zadar

U Kutini akcija za zemuničku djecu

25.11.2015.

14:03

Autor: Barbara Vid/Žana Morović Rudić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Za djecu Osnovne škole Zemunik, čiji roditelji ne mogu svakodnevno izdvojiti za marendu, prikupljala se jutros donacija na kutinskoj glavnoj tržnici. Humanitarne akcije "Da ni jedno dijete u Hrvatskoj ne bude gladno" svake srijede provode Portal Dobrote i Gradska Tržnica Kutina.

Danas su Kutinjani mislili na male Zemuničane. Iako ni djeci, niti roditeljima nije lako izreći da nemaju novaca za marendu, koja je nekima jedini obrok, svaki dobar pedagog lako uoči problem. Ima teških životnih situacija, djece bez jednoga roditelja, roditelja koji rade a ne primaju plaću. Ravnateljica Osnovne škole Zemunik Božena Župan obratila se mnogima. Lokalna zajednica je obećala pomoć, no napravila nije ništa: Ja imam 143 učenika. 40-ak djece nije u mogućnosti svakodnevno izdvojiti 7 i pol kuna za marendu. Eto, stupili smo u kontakt s Portalom Dobrote i u roku od par sati odgovorili su mailom, a evo danas organizirali humanitarnu prodaju. 

Portal Dobrote ima svoj štand na Gradskoj tržnici u Kutini - direktorica Manuela Vukelić Vlajsović: Vidjeli smo da se mnogo hrane, koja se ne može prodati u konačnici baci. Zato smo odlučili ponuditi namirnice našim građanima, a novac će biti uplaćen na račun Udruge Portal Dobrote. Proizvođači se rado odazivaju ovakvim akcijama, posebno su osjetljivi - kažu - na djecu koja nisu sita.

Nadamo se da će ovaj primjer potaknuti i druge da pomognu malim Zemuničanima, ali i drugoj djeci čiji roditelji ne mogu svakodnevno izdvojiti za marendu ili topli školski obrok.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.