Hrvatski radio

Radio Zadar

U Liburniji zadovoljni, u gradskoj blagajni se pronašlo novca za veće plaće

27.02.2021.

10:43

Autor: Filip Matijević

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Foto: - / -

"Događalo se da čovjek možda u mjesecu odradi više sati nego u mjesecu prije, a dobije manju plaću, baš zbog tog kliznog boda. I zato smo se bazirali na to da bod fiksira na pristojnu razinu i uvećan je za 10 posto što smo tražili od Grada Zadra uvećanje plaća."

Privedeni su kraju pregovori sindikata gradskog javnog prijevoznika Liburnija s Upravom društva i većinskim vlasnikom Gradom Zadrom. Okončana je time neizvjesnost oko statusa i novčanih primanja radnika u Liburniji koji su sredinom 2019. čak prijetili obustavljanjem javnog prijevoza. 

Pregovori o povećanju plaće, raspodjeli radnog vremena i fiksiranju boda radnicima gradskog javnog prijevoza intenzivno su se vodili još u 2019. godini. U jednom trenutku u svibnju te godine, kada su pregovori zašli u slijepu ulicu, najavljivalo se i da će vozači Liburnije na dva sata zaustaviti autobuse. Do toga srećom nije došlo, a gradonačalnik Branko Dukić isticao je tada kako za povećanje plaća u gradskom proračunu nema novca. No, stvari su se promijenile, kaže sindikalni povjerenik Sindikata prometa i veza u Liburniji, Marin Sikirić:

Stvari su se pokrenule već početkom 2020., ali je korona učinila svoje tako da smo morali pričekati da vidimo hoće li se stvari odvijati onako kako smo željeli. Grad Zadar, kao većinski vlasnik Liburnije, je održao svoje obećanje o povećanju materijalnih prava. Vozači su tražili i jedan slobodan dan u tjednu, i to je realizirano.

Radnici su posebno zadovoljni fiksiranjem boda:

Zadovoljni su jer je fiksiran bod koji je prije bio klizni. Događalo se da čovjek možda u mjesecu odradi više sati nego u mjesecu prije, a dobije manju plaću, baš zbog tog kliznog boda. I zato smo se bazirali na to da bod fiksira na pristojnu razinu i uvećan je za 10 posto što smo tražili od Grada Zadra uvećanje plaća.

Sikrić kaže i da je stanje s primanjima još daleko od kolega iz nekih drugih hrvatskih gradova, ali s Upravom društva nastavljaju konstruktivne razgovore po pitanju kolektivnog ugovora, imajući na umu trenutačno gospodarsko stanje. Zaključuje i da je velik uspjeh što već duže od godinu dana, izmjenom Kaznenog zakona, vozači u javnom prijevozu imaju status službene osobe.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.