Hrvatski radio

Radio Zadar

U lipnju kraj suđenja D. Slavici?

30.01.2013.

15:14

Autor: rzd

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Suđenje Draženu Slavici, jedinom optuženom za kornatsku tragediju ušlo je u treću godinu. Do sada je saslušano 149 svjedoka i vještaka, održano 49 ročišta te napisane 442 stranice zapisnika. Bude li sve išlo prema planu suđenje bi moglo završiti do lipnja.

Pet i pol godina prošlo je od stradavanju vatrogasaca na otoku Kornatu, suđenje Draženu Slavici ušlo je u treću godinu, a da se sa sigurnošću ne može zaključiti što se tamo događalo i zašto su stradali gasitelji. Tako barem misle članovi njihovih obitelji. „Čekali smo četiri i pol godine dok se nisu pojavili Drakulićevi vještaci, koji su rekli da nije bilo eruptivnoga požara. Mi ćemo kad-tad dokazati da plinska smjesa pod kutom od 149 stupnjeva nije mogla doći u klanac. I onda nakon pet godina pitam, što se dogodilo“, rekao je otac poginuloga vatrogasca Igor Marinović. Slično misli i Joško Klarić, koji je među prvima došao do stradalih vatrogasaca, među kojima je bio i njegov sin Dino. „Imam osjećaj kao da smo na prvom danu suđenja. Kako smo počeli tako je i ostalo. Nema nikakva pomaka, dapače još se više zamrsilo i još manje znamo“, rekao je Klarić.

Njihov odvjetnik Maro Mihočević i dalje ustrajava na tome da ni jedna od teorija ne drži vodu. Smatra da ni eruptivni požar niti sagorijevanje nehomogeni plinske smjese nisu uzroci stradavanja vatrogasaca. „Mi ustrajavamo i dalje na dokaznim prijedlozima o kojima sudsko vijeće još nije odlučivalo. Predložit ćemo i nove dokazne prijedloge koji će biti usmjereni na otkrivanje i rasvjetljavanje okolnosti i uzroka tragedije“, ističe odvjetnik Mihočević.

A predsjednik Sudskoga vijeća Županijskoga suda u Zadru Boris Babić i danas napominje kako se i do sada raspravljalo o pitanjima koja se ne tiču same optužnice i utvrđivanja krivnje Dražena Slavice. „Ovaj postupak se bavio mnogim pitanjima kojima možda nije bilo mjesto u sudnici, ali iz određenih razloga je to prihvaćeno, upozorio je sudac Babić.

Obrana Dražena Slavice najvjerojatnije će predložiti četiri nova svjedoka. Do sada ih je, zajedno s vještacima, saslušano 149-ero, održano je 49 ročišta i napisane 442 stranice zapisnika, što je sitnica u odnosu na pet tisuća stranica spisa. Bude li sve išlo prema planu suđenje bi moglo završiti do lipnja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.