Hrvatski radio

Radio Zadar

U listopadu prve prijave za EU sredstva za plavo gospodarstvo

16.08.2018.

15:17

Autor: V. Šetka

Cromaris - ilustracija: Goran Jakus / Pixsell

Cromaris - ilustracija: Goran Jakus / Pixsell

Foto: - / -

EU projekt Blue boost usmjeren je na jačanje marikulture, s ciljem poticanja, treniranja i financiranja inovacija unutar sektora. Direktor direktor Županijske komore Zadar Denis Ikić nada se kako će komora do kraja ove godine raspisati natječaj za dobivanje sredstava unutar ovog projekta.

Iako je u Hrvatskoj prošle godine ukupan ulov i uzgoj morske ribe i drugih morskih organizama pao za 2 posto u odnosu na prethodnu godinu, ohrabruje činjenica da je sektor ribarstva i marikulture prepoznao važnost međunarodne suradnje i sve se više okreće iskorištavanju EU sredstava kako bi podigao konkurentnost. Tako je županijska komora nositelj EU projekta Blue boost, vrijednog 1,5 milijuna eura. Usmjeren je na jačanje marikulture, s ciljem poticanja, treniranja i financiranja inovacija unutar sektora. Direktor direktor Županijske komore Zadar Denis Ikić: Ja se nadam da ćemo moći do kraja ove godine raspisati natječaj za vaučere tako da naše tvrtke koje imaju interesa u ovom projektu mogu dobiti iskustva stručnjaka iz drugih mediteranskih zemalja za razvoj svojih inovativnih proizvoda u području plave ekonomije. 

Prema posljednjem izvješću Europske komisije iz lipnja ove godine plava ekonomija bilježi kontinuirani rast. S prometom od 566 milijardi eura, sektor generira 174 milijardi eura dodane vrijednosti i stvara radna mjesta za gotovo 3,5 milijuna ljudi. Prema projekcijama trebala bi rasti dvostruko brže od ostatka gospodarstva do 2030. Za Europu to znači i promet od gotovo bilijun eura - priopćila je Hrvatska gospodarska komora.

Obalni dio Hrvatske tradicionalno je okrenut moru koje ima iznimnu gospodarsku važnost za te krajeve, ali i za cijelo hrvatsko gospodarstvo. Danas je nužno da svi dionici tzv. plavog gospodarstva, od turističkog sektora preko ribarstva pa do akvakulture, dugoročno zajedno rade na očuvanju čistoće i bogatstva mora kako bi izvukli maksimalnu ekonomsku korist, pazeći da dodatno ne naruše njegovu prirodnu ravnotežu. No, plavo gospodarstvo treba se integrirati ne samo kroz sektore, već i kroz različite države i regije. Potrebna nam je međunarodna suradnja ako želimo izvući najviše iz tog ogromnog resursa, objašnjava direktor Županijske komore Zadar Denis Ikić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.