Hrvatski radio

Radio Zadar

13:03 / 26.01.2016.

Autor: S. J. Mandić

U MAS-u i ambalaža proizvoda čuvene zadarske industrije likera

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Muzej antičkog stakla najavljuje zanimljiv program za ovogodišnju Noć muzeja: uz ostalo, izložit će se i ambalaža proizvoda čuvene zadarske industrije likera uz koju se vezuje i utemeljenje jedine puhaonice stakla u gradu, u drugoj polovini XIX. stoljeća.

Program za ovogodišnju Nož muzeja najavljen je na konferenciji za novinare. Postavit će se izložba ''Staklo kasnog srednjeg i novog vijeka u Muzeju antičkog stakla'' čiji autori su dr.sc. Vedrana Jović Gazić i Šime Perović. 

Iz priopćenja : Nove tendencije u suvremenoj arheološkoj znanosti doprinijele su većem interesu za kasnosrednjovjekovnu i posebno novovjekovnu staklenu građu u posljednjih 30-ak godina. Izložbom ''Staklo kasnog srednjeg i novog vijeka u Muzeju antičkog stakla''  obuhvaćen je materijal kojim MAS raspolaže zahvaljujući arheološkim istraživanjima, donacijama, u manjem dijelu i otkupu građe. Tu je i vrlo značajna cjelina studijskog materijala iz Narodnog muzeja Zadar, sakupljenog na različitim lokalitetima povijesne jezgre Zadra. Postav obuhvaća pretežno fragmentirane predmete koji su predstavljeni u tematskim cjelinama, kao i nekoliko vrijednih rekonstrukcija koje odlično upotpunjuju tipološku zastupljenost i raznoliku uporabu stakla: u sakralnim cjelinama, crkvenom prostoru i pripadajućim samostanskim objektima; zatim stambenim objektima, u samoj izgradnji (prozorska stakla), ili svakodnevnoj uporabi za stolom; u funkciji ljekarničkog posuđa, te konačno i kao ambalaža proizvoda čuvene zadarske industrije likera uz koju se vezuje i utemeljenje jedine puhaonice stakla u gradu, u drugoj polovini XIX. stoljeća. Izložba će biti postavljena u multimedijalnoj dvorani MAS-a i biti će otvorena do 18. ožujka 2016. god.

                                                                                                                                                                      Građani će moći vidjeti i izložbu „ŽIVJETI SA STAKLOM / VIVERE CUM VITRO“ - Nade Debelić :

 Uoči Noći Muzeja 2016., u 12 sati biti će otvorenje izložbe dipl. slikarice Nade Debelić rođ. Kogej. Njen rad definira jak stvaralački izračaj, koji je očaravajući i već na prvi pogled vidljiv na njenim slikarskim platnima kao i na njenim kiparsko-reljefnim figurama iz stakla. Posljednih godina umjetnica je svoj likovno pripovjedni jezik pronašla u novom mediju, fuziji stakla. Svoje slikarsko umijeće nadgradila je dobrim poznavanjem i vladanjem tehnološkim procesom fuzije stakla i tako svojom kreativnošću vrlo uspješno spojila više likovnih domena. Njeni radovi sjaje savršenošću, dokazujući da se radi o zreloj umjetnici koja vješto ujedinjuje tehnološke procese svojim idejama i stvaralačkim vizijama. Istančanim osjećajem za boju i materijale umjetnica gradi apstraktne obrise figuralike i morskih krajobraza. Kreacije su temeljene na slikarskim osnovama, no zbog ispreplitanja s plastičnošću izraćaja medija, one se izdižu u trodimenzionalnost te postaju reljefne, opipljive.  Pretežno uspravne formacije djeluju monumentalno.  Likovne radove gradi abstraktno, upotrebljavajući rafinirane planove i simplificirajući dubinu perspektive. Umjetnici uspijeva da nizanjem staklenih i transparentnih apstraktnih  plitkih reljefa te koloritnim modulacijama potiče napetost u vizualno ekspresivni dijalog s promatračem, vodeći ga ponekad, čak i do vrlo provokativne percepcije. Svoju koloritnu skalu umjetnica je nadogradila srebrnom i bijelom bojom kojima, već prema potrebi, naglašava ili reducira ekspanziju boja.  U svojim novijim radovima često osnovne boje smješta u prvi plan, osobito zasićenu žutu, crvenu i plavu. Transparentnost staklene nosive plohe naglašava kontrast između dubine i reljefa koji  je plohi dodan te je glavni nosilac  sadržaja. Izložba će biti postavljena u velikoj dvorani MAS-a i biti će otvorena do 18. ožujka 2016.                                                                                                                                                                                                                                                         

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.