Hrvatski radio

Radio Zadar

U MAS-u izložba Od palače do (virtualnog) muzeja

18.05.2020.

09:26

Autor: Radio Zadar

U MAS-u izložba Od palače do (virtualnog) muzeja

U MAS-u izložba Od palače do (virtualnog) muzeja

Foto: - / -

Muzej antičkog stakla u Zadru pridružio se obilježavanju Međunarodnog dana muzeja virtualnom izložbom "Od palače do (virtualnog) muzeja" koja će se moći pogledati putem linka na njihovim mrežnim stranicama. Ulaz u muzej danas je besplatan a posjetitelji imaju i 20% popusta na suvenire i publikacije.

S obzirom da se ove godine Međunarodni dan muzeja obilježava u specifičnim okolnostima pandemije COVID 19 virusa, shodno mogućnostima Muzej antičkog stakla u Zadru u sklopu manifestacije na svojim web stranicama predstavlja izložbeni projekt Od palače do (virtualnog) muzeja.

Projekt se temelji na rekonceptualizaciji izložbene djelatnosti Muzeja u cjelini i svojevrsni je uvodnik u novu dimenziju stručne prezentacije muzejske građe i specifičnih tema vezanih uz staklarstvo. Naime, u vrijeme prilagodbe novim virtualnim uvjetima rada, koji mnogima pa tako i MAS-u zbog svoje vokacije do sada nisu bili primarni medij komuniciranja, započeli su s projektima online i virtualnih izložbi prateći širok spektar novih multimedijalnih mogućnosti, a sve to u cilju popularizacije muzejskih sadržaja i njihove prilagodbe široj publici.

Takvom prezentacijom muzejske izložbene djelatnosti obuhvaćene su vlastite tradicionalne izložbe koje se prenose u digitalne forme, ali i novi ciljano osmišljeni virtualni sadržaji.

Izložba Od palače do muzeja priča je o palači Cosmacendi, smještenoj na tzv. bastionu Moro, čijom su prilagodbom potrebama suvremenog Muzeja otvorena vrata bogatoj povijesnoj priči istinskog življenja palače, punoj zanimljivih sudbina, kao i brojnim drugim, stoljećima i tisućljećima starim pričama sačuvanim u ondje čuvanom staklu. Nadogradnja postojeće izložbe, obuhvaćena naslovom „Od palače do (virtualnog) muzeja“, obogaćena je novim tematski srodnim cjelinama uz poseban osvrt na koncept virtualnih izložbi.

 

 

  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.