Hrvatski radio

Radio Zadar

U MAS-u o tradicionalnoj proizvodnji stakla

26.04.2018.

14:17

Autor: Dorotea Perović

U MAS-u o tradicionalnoj proizvodnji stakla

U MAS-u o tradicionalnoj proizvodnji stakla

Foto: - / -

Postoje tri kompanije na svijetu koje proizvode puhano staklo u pločama. Samo jedna proizvodi staklo na tradicionalan način, a to je njemačka staklarnica Lamberts. Upravo takva proizvodnja stakla bila je tema predavanja i radionice u Muzeju antičkog stakla.

Hrvatsko restauratorsko društvo organiziralo je predavanje u suradnji sa Sinišom Bačićem, vlasnikom certificirane radionice za restauraciju vitraja - Vitraji stab iz Zagreba. O proizvodnji stakla govorio je, Peter Schoffel iz njemačke staklarnice Lamberts , jedne od tri tvornice antiknog stakla na svijetu: Postoje tri kompanije na svijetu koje proizvode puhano staklo u pločama. To je tradicija stara 1400 godina. Druge dvije tvornice su u Poljskoj i Francuskoj. Mi proizvodimo dvije različite vrste stakla. Jedna vrsta je tzv. pravo antikno staklo, a druga novo antikno staklo. Druge dvije tvornice rade samo ovo novo antikno staklo, što znači da mi jedini na svijetu radimo tradicionalno antikno staklo. Proizvodimo čak 5 tisuća različitih boja. Bojano staklo koristi se za restauraciju vitraja kao i za izradu različitih suvremenih predmeta.

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.