Hrvatski radio

Radio Zadar

U Morskim ćakulama B. Bulić govori o ribolovnim štapovima

23.07.2021.

06:00

Autor: Boris Bulić

Foto/Boris Bulić

Foto/Boris Bulić

Foto: - / -

Suvremeni ribolov nezamisliv je bez upotrebe ribolovnog štapa. Iako se u prilog ribolovu iz ruke neprestano ističe neposredni kontakt s lovinom, prednosti štapa u odnosu na takav tradicionalni način su brojne.

Poslušajte i saznajte kakvi ribolovni štapovi postoje, što znače oznake na njima. Iako, općenito, izbor štapa ponajprije zavisi od odabrane ciljane lovine i tehnike, tu je još niz detalja koji ukazuju koji štap odabrati da bi bili uspješan ribolovac.

Ribolovni štap nije ništa drugo doli produžena ruka ribolovca. Premda postoje tehnike koje podrazumijevaju ribolov iz ruke, suvremeni je ribolov upravo nezamisliv bez upotrebe ribolovnog štapa. Iako se u prilog ribolovu iz ruke neprestano ističe neposredni kontakt s lovinom, prednosti štapa u odnosu na takav tradicionalni način su nebrojene. Daljina izbačaja, jednostavnost rukovanja, kvaliteta kontriranja, amortiziranje udaraca ribe u zamaranju, detekcija griza, potpuna kontrola ribe neposredno pred izvlačenje, tek su neki od ključnih detalja koji govore o prednostima štapa.

Nikako nije svejedno kakav je štap u ruci. Premda deklarativno postoje 'univerzalni' štapovi, u praksi takvih štapova nema. Svaki štap ima svoju namjenu i tako određen pripada svojoj tehnici i načinu ribolova.

Ono što deklarira štap je prvenstveno njegova konstrukcija blanka ili tijela štapa, dužina, raspored i vrsta provodnika te akcija, odnosno gramaža.

Prema konstrukcijskoj izvedbi možemo razlikovati jednodijelne, dvodijelne, trodijelne, višedijelne i teleskopske štapove.

Spajanje dvodijelnih, trodijelnih i višedijelnih štapova se ostvaruje tako da se dio jednog segmenta utakne u drugi pri čemu razlikujemo dva osnovna načina spajanja: put over kod kojeg donji dio gornjeg segmenta svojom šupljinom naliježe na gornji dio drugog, donjeg segmenta te put in kod kojeg se donji dio gornjeg segmenta utiskuje u gornji šuplji dio donjeg segmenta.

A kod teleskopskih je štapova dosjed segmenata ostvaren tijesnim nalijeganjem konusnih krajeva, baš poput pravog teleskopa, po čemu su uostalom i dobili ime.

No to je tek dio priče. Ono što je puno bitnije su akcija, gramaža, krivuljni test (test curve – TC) i težina bacanja (casting weight – CW) štapa, su stavke koje mnoge ribolovce poprilično zbunjuju.

Prva vrijednost je težina bacanja (CW) i ona govori o preporučenoj težini kojom možemo opteretiti štap prilikom izbačaja. Najčešće je izražena rasponom između dvije gramske težine, npr 30 – 60 grama. To znači da se preporučena težina ukupnog opterećenja prilikom izbačaja treba kretati od 30 do 60 grama. To ne znači da taj štap ne može izbaciti veću ili manju težinu od navedene, već samo da ćemo korištenjem navedenog opterećenja s tim štapom ostvariti optimum.

Druga je vrijednost akcija štapa i to je najčešće opisna vrijednost koja govori o načinu na koji se štap savija prilikom opterećenja maksimalnom težinom. U tom smislu razlikujemo brze štapove kod kojih je savitljiv samo vršni segment (akcija A), brze štapove kod kojih je savitljiva prva trećina (akcija B), štapove kod kojih se savijaju prve dvije trećine (akcija C), te štapove kod kojih se tijelo štapa savija cijelom dužinom od vrha do rukohvata, takozvane parabolike (akcija D).

Treća vrijednost je krivuljni test (TC) što je karakteristika parabolika, štapova koji akcijom pripadaju skupini D, i govori o težini koja je potrebna da bi se vrh štapa koji je postavljen paralelno s podlogom, odnosno vodoravno, savio pod pravim kutem i ta se vrijednost izražava u librama.

Pored grama i libri povremeno se pojavljuju i vrlo uopćene opisne deklaracijske oznake – Light, Medium i Heavy, no uglavnom na štapovima niže kvalitete.

Većina je štapova usko vezana uz ribolovne tehnike zbog čega na deklaracijama i nose oznake pripadnosti određenoj tehnici.

Tako su primjerice surf štapovi kreirani za ribolov na plitkim položenim pješčanim terenima, kakve su primjerice, oceanske plaže. Surf štapovi su najčešće trodijelne izvedbe, premda postoje i teleskopske verzije. To su robusni, žilavi i relativno kruti štapovi širokih provodnika, uglavnom trostopnih, uz tek nekoliko posljednjih dvostopnih. Ovi su štapovi idealni za ribolov čekanjem.

Ono što ove štapove izdvaja od ostalih je svakako njihov domet. Daljine koje se mogu ostvariti s ovim štapovima su zastrašujuće. Tako primjerice uigrani surfer može ostvariti zabačaj i preko 200 metara što je, mora se priznati, respektabilna daljina.

Varijacija na temu su Beach ledgering modeli. Za razliku od surf štapova, lakši su, teleskopske forme, često s pomičnim rukohvatom. Domet im je nešto manji nego kod klasičnih Surf modela, ali u potpunosti zadovoljavaju većinu situacija u kojima treba ostvariti veliki domet uz malo uložene energije.

Carp štapovi poznati i kao šaranski štapovi su također dalekometni no često se koriste u ribolovu podlanica fermama. Najčešće su dvodijelne izvedbe, dužine 3,30 – 3,90 metara, izrazito žilavi i u odnosu na surf modele znatno mekši.

Postoje i Match štapovi koji su najčešće dugi oko 3,6 do 4,5 metara. Teleskopske su ili trodijelne izvedbe, tankog i žilavog blanka te kao takvi vrlo elastični. Namijenjeni su mahom ribolovu površinske ribe pri čemu se u pravilu koristi fini pribor, strune malih promjera sa sitnim udicama. Iako se čine krhkima, u pravim rukama mogu za kratko vrijeme nasukati lijepu količinu ulova, pri čemu uz malo vještine i veći primjerci završavaju na suhom.

Od štapova namijenjenih ribolovu plovcima ostali su Bolognese štapovi, koji kako im i naziv kaže potječi iz Italije, točnije iz Bologne. Jedna od glavnih karakteristika Bolognese štapova je iznimna dužina uz minimalnu težinu. Tako primjerice prosječan bolognese štap dužine 6 metara teži tek 250 grama. Takav je štap opremljen taktički raspoređenim, jednako tipičnim i karakterističnim, jednostopnim provodnicima.

Nažalost, nosivost nije jača strana ovih štapova.

No zato su Feeder štapovi, kako im ime kaže, namijenjeni ribolovu uz pomoć hranilica, vrlo jaki. Imaju nešto jaču akciju s tim da im je vrh nezavisno od snage besprijekorno detektorski točan. Općenito, Feederi su parabolici i nisu predviđeni za 'brzi' ribolov. Iako su u kontrama vrlo spori, prilikom zamaranja do punog izražaja dolazi sva njihova žilavost i snaga.

Postoje i Multipickeri, štapovi kod kojih je vršni segment odvojiv i izmjenjiv. Najčešće se prodaju u kompletima s dva ili tri, rjeđe četiri vrha. Manje su nosivi u zabačaju, no detekcija griza im je jaka.

Ostali su još samo Spin štapovi namijenjeni varaličarenju. Najčešće su dugi od 2,4 do 3,6 metara, a akcija im je u uskoj vezi s dužinom i težinom izbačaja. Uglavnom su grafitni, jednodijelne, dvodijelne ili pak teleskopske izvedbe.

Općenito, izbor štapa ponajprije zavisi od odabrane ciljane lovine i tehnike. Stoga je najpraktičnije, ako već niste sigurni što odabrati, posavjetovati se s trgovcem koji će vas sigurno uputiti i pomoći u odabiru štapa koji svojim karakteristikama najviše udovoljava očekivanjima i zahtjevima svakog ribolovca ponaosob.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.