Hrvatski radio

Radio Zadar

U Nacionalnom parku Paklenica sve veća gužva

10.07.2020.

14:20

Autor: Filip Buzov

Dino Stanin/PIXSELL

Dino Stanin/PIXSELL

Foto: - / -

S obzirom na korona krizu u Nacionalnom parku Paklenica zadovoljni su dosadašnjom posjećenošću. U mjesecu lipnju ostvarena je gotovo polovica prometa, u odnosu na isti mjesec lani, a ohrabruje i srpanj koji je krenuo i više nego dobro.

Najbrojniji su gosti iz Njemačke i Češke, uz tradicionalno Slovence. Tu su i domaći gosti s kontinenta koji su nam potvrdili pad cijena na obali. 


Posljednje rekordne godine sa 140 tisuća posjetitelja u sezoni - zvuče sada kao lijepi san - no situacija se iz dana u dan ipak popravlja. Uložen je i dodatni napor u vidu raznih promotivnih akcija koje su dale rezultate - govori nam na glavnom ulazu u Nacionalni Park - ravnateljica NP Paklenica Natalija Andačić: Posjetitelji dolaze, iako je broj smanjen, imamo i dosta stranih gostiju, a što se tiče organizacije rada poštuju se sve propisane epidemiološke mjere, postavljena su pregradna stakla vidite na recepciji , u svim prostorima imamo dezinfekcijska sredstva

Za ljubitelje alpinizma- posebna pozivnica tu nije potrebna, par iz Austrije u Paklenici je zato redovit gost, a ove godine mogli bi nas posjetiti čak dva puta - Mi smo iz Austrije, korona je i razlog zašto smo tu sada, naime mi vas redovito posjećujemo, ali u rujnu, a sada smo došli ranije jer je granica otvorena i htjeli smo iskoristiti priliku, ali planiramo doći opet .

Obitelj iz Njemačke nije tu radi penjanja već radi ljepote i raznolikosti prirode koju u slučaju bukove šume štiti i Unesco : Dolazimo iz Njemačke, prvi put sam ovdje, a došli smo na preporuku mojeg ujaka koji vas je nahvalio, ne nismo se bojali korone jer za vašu zemlju nije dano upozorenje....…

Nije tajna kako je korona na našoj obali srušila cijene, to nam iz prve ruke potvrđuju gošće iz Osijeka i Zagreba:

Paklenica nam je baš bila želja, kad smo bili ranije uvijek bila gužva,,,sad je baš dobar trenutak, na obali je jeftinije - kazala nam je gošća iz Osijeka koja ljetuje na Pagu.  

S obzirom na ovu situaciju mi smo baš planirano došli u Starigrad, jer ako su gužve na plaži imamo prekrasan zrak gore, tako da smo ciljano izabrali ovo mjesto, da povoljnije je idemo i po restoranima i osjećamo razlike u odnosu na prijašnje godineSa smještajem su, računa gošća iz Zagreba, prošli i za 50 posto jeftinije.

Prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.