Hrvatski radio

Radio Zadar

U Nadinu je spomenik s 22 imena, deset je žena. Zločin je još uvijek nekažnjen

19.11.2022.

13:39

Autor: Filip Matijević

U Nadinu je obilježena 31. obljetnica stradanja

U Nadinu je obilježena 31. obljetnica stradanja

Foto: Dino Stanin / Pixsell

Godine 1991., dan nakon stradanja Škabrnje istu tužnu sudbinu doživjelo je još jedno ravnokotarsko selo u zadarskom zaleđu – susjedni Nadin. U selu je na današnji dan prije 31 godinu ubijeno 14-ero civila, ostali su protjerani, a selo zapaljeno. Mimohodom i polaganjem vijenaca danas su se brojni prisjetili nadinskih žrtava.

U središtu Nadina spomenik je s 22 imena ubijenih i nestalih tijekom Domovinskoga rata. Tri osobe su nestale, a pet branitelja i 14-ero civila je ubijeno. Zvoni činjenica da je među njima čak 10 žena. Takav spomenik nijemi je, ali jasan svjedok zločina koji su u ovom ravnokotarskom selu proveli lokalni četnici i JNA prije 31 godinu ubijanjem civila u podrumima. 

Nadin je kolateralna žrtva pada Škabrnje. Više nije bilo izlaza, našao se u potpunom okruženju. Nažalost, u svim našim selima u Ravnim kotarima uvijek na spomen-pločama vidite otprilike dvostruko više civila nego što hrvatski vojnika.

Marko Čulina, ratni zapovjednik 112. brigade

Stoga su i ove godine u pozadini obilježavanja brojni upitnici, kaže Nediljko Genda iz Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Benkovac:


- Mi smo tu imali dva, tri ključna napada pod zapovjedništvom Ratka Mladića, 2011. su podignute dvije optužnice protiv Tripka Čećovića i Zorana Lakića... Mi smo ogorčeni jer još uvijek nismo dobili nikakve povratne informacije, ističe Genda.


U mimohodu, misi za poginule i nestale te polaganju vijenaca ispred spomenika sudjelovali su brojni. 

Želim zahvaliti svim ljudima koji su dali život za Hrvatsku i želim da nam Bog ubuduće da zdravlja da radimo na jedinstvu, pomirbi, suradnji i izgradnji države.

Milan Bašić, umirovljeni brigadir Hrvatske vojske

Nije tužna nadinska obljetnica samo lokalna priča. U ravnokotarsko selo došli su danas i iz drugih krajeva:


- Ja sam dijete Srebrenice, tamo mi je poginulo pola familije. Ovo se ne smije nikada zaboraviti, djeci i mladima ovo treba uvijek napominjati da se ne zaboravi, kaže Hasib Muminović iz Srebrenice koji je rat proveo u Hrvatskoj vojsci.


Nadin u tom slučaju može biti miran. Njegova djeca znaju važnost 19. studenog. 

Važno je biti ovdje kako bismo čuvali tradiciju. Ovdje smo jer je na današnji dan prije 31 godinu palo naše selo u Domovinskom ratu.

Luka, Nadin

Tada spaljeno selo je 31 godinu kasnije obnovljeno. Poznato je prije svega po vinogradima, vrhunskim vinima i radišnim ljudima koje ipak i dalje kopka jedna spoznaja. Za zločin u Nadinu i dalje nitko nije osuđen.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.