Hrvatski radio

Radio Zadar

U nadzoru sigurnosti plovidbe najviše prekršaja na zadarskom području

13.08.2021.

08:24

Autor: Radio Zadar

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: - / -

S obzirom na to da ove turističke sezone svjedočimo porastu broja prometnih nesreća s jet ski vozilima, ova akcija je imala za cilj još jednom upozoriti sve sudionike u pomorskom prometu na pojačani oprez radi vlastite ali i sigurnosti drugih sudionika, posebice kupača.

Akcija pojačanog nadzora sigurnosti plovidbe na moru “Jet ski 2021“ održala se jučer od 11 do 18 sati na području svih osam lučkih kapetanija.

Cilj ove akcije je bila provjera spremnosti i učinkovitosti postupanja djelatnika sigurnosti plovidbe, a vezano uz nadzor sigurnosti plovidbe kako bi se osigurala preventivna zaštita svih sudionika u pomorskom prometu te smanjila pojavnost pomorskih nezgoda i nesreća za vrijeme turističke sezone kada u teritorijalnom moru i u unutarnjim morskim vodama Republike Hrvatske boravi veliki broj turista i plovi veliki broj domaćih i stranih plovila.

U ovoj akciji sudjelovala su sva raspoloživa plovila i djelatnici iz svih lučkih kapetanija i njihovih ispostava na moru, a akcija je posebnu pažnju posvetila kontroli korištenja koncesijskih odobrenja vezano uz iznajmljivanje osobnih plovila na vodomlazni pogon, odnosno jet skija, kao i korištenja tih plovila vezano uz provjeru tehničke ispravnosti plovila, provjere načina primopredaje plovila uključujući i provjeru osposobljenosti za upravljanje plovilima osoba kojima se plovila daju na korištenje. Osim toga, djelatnici lučkih kapetanija kontrolirali su plovidbu i glisiranje na udaljenosti manjoj od propisane posebno u područjima intenzivne plovidbe.

S obzirom na to da ove turističke sezone svjedočimo porastu broja prometnih nesreća s jet ski vozilima, ova akcija je imala za cilj još jednom upozoriti sve sudionike u pomorskom prometu na pojačani oprez radi vlastite ali i sigurnosti drugih sudionika, posebice kupača. Pri tome naglašavamo kako je bila riječ o izvanrednoj koordiniranoj akciji na području svih lučkih kapetanija, a učestale kontrole će se nastaviti odvijati do kraja turističke sezone.

 

Kapetanije     Broj pregleda     Utvrđeni broj prekršaja    Izrečene kazne na licu mjesta

PULA               42                       29                                      92.800,00

RIJEKA            55                       16                                      49.500,00

SENJ               41                        9                                       14.350,00

ZADAR            38                       31                                      25.334,00

ŠIBENIK          21                       22                                      15.800,00

SPLIT              48                       26                                      73.300,00

PLOČE              2                         1                                        2.000,00

DUBROVNIK     32                      11                                       34.450,00

UKUPNO        279                     145                                     307.534,00 kn  

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.