Hrvatski radio

Radio Zadar

U najribarskijoj županiji o održivom ribarstvu

21.09.2022.

14:34

Autor: V.Š./Radio Zadar

Skup o ribarstvu

Skup o ribarstvu

Foto: V. Šetka / HRT Radio Zadar

U organizaciji portala Zadarski.hr i Slobodne Dalmacije u Zadru je održana konferencija o Održivom ribarstvu i akvakulturi. Uz predstavnike ministarstva poljoprivrede, u stručnim panelima sudjelovali su znanstvenici, riboprerađivači i ribari.


Koliko je u Zadarskoj županiji važna tema ribarstva dovoljno govori podatak da na razini države sudjeluje s čak 70 posto kapaciteta u ribarstvu i akvakulturi. 


Budući da je proizvodnja hrane izuzetno bitna, posebno u današnje vrijeme poremećaja na globalnoj razini te krize koja je pogodila svijet, ali i klimatskih promejna, stručnjaci i predstavnici vladinih institucija s ribarima i riboprerađivačima razgovarali su o održivom ribarstvu i akvakulturi. 


O stanju u ribarstvu govorio je i načelnik Uprave za taj sektor u Ministarstvu poljoprivrede Ante Mišura. Uz sve probleme i restrikcije koji muče hrvatske ribare, nakon dvogodišnje covid-krize, uslijedila je i energetska kriza. 


- Tu smo reagirali i za covid će biti isplaćeno 250 milijuna kuna. Isto tako su sada osigurana sredstva kroz postojeći Fond za pomorstvo i ribarstvo, koji je na našu inicijativu mijenjan, kako bi se mogao koristiti i za kompenzacije i u ribolovu i u preradi i u akvakulturi što će biti do sljedeće godine značajna sredstva isplaćena da i kompletno ribarstvo može prebroditi ovu tešku situaciju, rekao je Mišura. 


Značajna sredstva iz europskih fondova povukla je i ribarska zadruga Omega 3 iz Kali, kaže Ana Brala Gospić, voditeljica proizvodnje. Dodaje kako je vrlo bitno biti fleksibilan u planiranju proizvodnje - na dnevnoj, mjesečnoj i godišnjoj razini. Također je istaknula kako su se odavno počeli odgovorno ponašati - ribarima su podigli otkupnu cijenu za premium ribu.


- Na taj način smo shvatili da kada otkupimo takvu ribu da i mi postižemo bolju otkupnu cijenu na tržištu, te postajemo prepoznatljivi po svojoj kvaliteti, rekla je Brala Gospić.


Iako svjesni da zbog prelova mora biti određenih restrikcija i zabrana, ribari upozoravaju i na druge probleme. Ivan Birkić predsjednik Udruženja ribarstva i akvakulture HGK navodi rekreacijski ribolov - odnosno više od 500 tisuća rekreativaca na cijelom Jadranu.


- I po zakonu ako bi svaki od njih ulovio pet kilograma, što je dopušteno na dnevnoj bazi to su stravične brojke i najveći dio toga u principu nije prijavljen. I onda naši profesionalni ribari imaju problem s plasmanom bijele ribe i naša industrija koja se razvija i pokušava ponudu obogatiti tim različitim proizvodima je zakinuta, upozorava Birkić. 


Nedo Vrgoč, zamjenik ravnateljice Instituta za oceanografiju i ribarstvo uz ostalo je govorio i o stanju ribljeg fonda u Jadranu. rekao je kako je teško dati jedinstvenu ocjenu.  


- Općenito iz svega ovoga se može vidjeti da je većina stokova u Jadranu u prelovu, dakle općenito u Jadranskom moru, uglavnom kao posljedica lošijega stanja u zapadnom nego u istočnom dijelu Jadranskoga mora, istaknuo je Vrgoč.  

Skup o ribarstvu

Skup o ribarstvu

Foto: V. Šetka / HRT Radio Zadar

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.