Hrvatski radio

Radio Zadar

U nedjelju drugi krug izbora - koga biramo ?

31.05.2013.

09:30

Autor: zg/bk

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U prvom krugu glasovanja na lokalnim izborima čelni ljudi su izabrani u 19 jedinica lokalne samouprave Zadarske županije, dok će se u njih 15 provesti drugi krug drugog lipnja. U drugom krugu birat će se tako župan Zadarske županije, gradonačelnici Zadra, Benkovca, Obrovca i Paga, te načelnici 10 općina.

Prvi krug lokalnih izbora obilježila je mahom i dosta mala izlaznost. Na izbore za župana je izašlo 46.94 posto birača, a za gradonačelnika Zadra 40.85 posto. Najveći odaziv birača bio je u Kolanu, 82 posto, a najmanji u Gračacu, samo 35 posto.

Podsjećamo, HDZ-ovoj koaliciji su u Županijskoj skupštini pripala 23 vijećnička mjesta, SDP-ovoj 9, Akciji mladih 3, dok su po 2 mandata pripala Laburistima, Renu Sinovčiću i koaliciji HSS-HSP-BUZ. Broj članova Županijske skupštine povećan je za jednoga vijećnika budući da je pripadnik srpske nacionalne manjine s liste SDP-a ušao u županijsku Skupštinu.

U zadarsko Gradsko vijeće ušli su HDZ-ova koalicija sa 16 osvojenih mandata, SDP-ovoj koaliciji pripalo je 11, Akciji mladih 2, koliko i Renu Sinovčiću.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.