Hrvatski radio

Radio Zadar

10:54 / 17.10.2020.

Autor: Vladimir Šetka

U Novalji će se graditi Solarni park

Marko Jurinec/PIXSELL, ilustracija

Marko Jurinec/PIXSELL, ilustracija

Foto: - / -

Hoće li Novalja uskoro biti energetski neovisna i to zahvaljujući zelenoj energiji? Čini se da hoće. Naime, u tijeku je javni uvid u Urbanistički plan uređenja Solarnoga parka, gdje privatni ulagač na 25 hektara namjerava graditi solarnu elektranu.

Kada bude izgrađena bit će jedna od tri najveće solarne elektrane u Hrvatskoj, rekao nam je gradonačelnik Novalje Ante Dabo. Dodaje kako gradsko područje u najvećem opterećenju ima vršnu potrošnju od 34 megavata, dok se snaga solarne elektrane procjenjuje između 15 i 18 megavata. Mislimo da je to jak iskorak u energetskoj neovisnosti otoka. To je jedan od prvih koraka. I smatramo da je potencijal otoka u prirodnim resursima velik, vjetar i sunce su sigurno veliki potencijal i ti obnovljivi izvori energije sigurno da su budućnost i cijeli gospodarski razvoj se mora održivo razvijati, rekao nam je Dabo. 

Solarni park u području Zaglava naslanjat će se na novu gospodarsku zonu, za koju su darovnicom hrvatske vlade dobili 50 hektara zemljišta. Znači, sada imamo ondje gospodarsku zonu od 50 hektara i na nju se naslanja zona Solarnoga parka, odnosno solarne elektrane. Prema tome, mi ćemo ondje imati u gospodarskom smislu 75 hektara krša, gologa krša i kamenjara pretvorenog kroz, nadamo se idućih nekoliko godina, u jednu ozbiljnu gospodarsku zonu, ističe gradonačelnik Novalje.

A što čeka zonu Zrće bit će poznato na javnom uvidu Urbanističkoga plana uređenja toga dijela grada. Upravo ide u tom smjeru da smirimo Zrće, da smirimo "partijanerske" brodove i "partijanere" na području grada i da to lociramo na jednom području Zrća, da inzistiramo na limitiranju i kontroli buke. Stoga mislim da taj vid turizma ima šanse ako se uravnoteži i postane komplementaran s ostalim vidovima turističke ponude, objašnjava gradonačelnik Dabo. 

Da Novalja i otok Pag imaju što ponuditi osim "partijanerskoga" turizma, pokazali su i ove izazovne korona-sezone, kada su pretežito imali obiteljske goste, te one koji preferiraju "outdoor-turizam".

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.