Hrvatski radio

Radio Zadar

U novi Centar uskoro ulazi samo Odjel Gradske knjižnice

10.02.2023.

12:41

Autor: Suzana Jakšić Mandić

Izložbena dvorana novog Centra za mlade u Zadru

Izložbena dvorana novog Centra za mlade u Zadru

Foto: SJM / Radio Zadar

Grad Zadar je jedan od rijetkih gradova koji je uspio ugovoriti i realizira sve projekte iz ITU-mehanizma – kazao je ministar regionalnog razvoja i EU fondova Šime Erlić u svom prvom službenom radnom posjetu gradu Zadru. Nakon obilaska novoga Centra za mlade čija izgradnja se financirala iz tog EU-mehanizma , ministar je najavio kako bi za mjesec-dva dana u Centru trebao biti otvoren Odjel za mlade Gradske knjižnice. Nažalost, tko i kako će upravljati Centrom još uvijek nije poznato. 


Obišavši novi Centar za mlade, ministar je odgovario kad bi on mogao biti useljiv pozvavši se pri tom na informacije koje je dobio od ravnateljice Gradske knjižnice Zadar Dorotee Kamber Kontić i gradske pročelnice za kulturu i šport Dine Bušić: Sve je spremno za useljenje Gradske knjižnice unutra, vjerujem da će to biti kroz sljedećih mjesec- dva dana, tako da će Odjel za mlade Gradske knjižnice biti u funkciji, tu će korisnici moći dolaziti, međutim što se tiče Centra – drugoga dijela zgrade to je situacija nešto složenija jer još uvijek nije formirana ustanova koja treba upravljati samim centrom odnosno potpisivati ugovore s budućim korisnicima Centra – udrugama.

Ministar Šime Erlić

U novi Centar uloženo je 40-ak milijuna kuna i on zavrjeđuje zasebnu ustanovu, komentirao je gradonačelnik Dukić budući način upravljanja Centrom, a pročelnica Bušić dodatno napominje zašto je upravljanje novom ustanovom čije osnivanje mora potvrditi Gradsko vijeće izazovan projekt:


Prostor je velik, nov, traži koordinaciju u tehničkom smislu, udruge ne bi same mogle podnijeti materijalne troškove, moramo zajedno raditi. Najvažniji je sam programski dio, on je u potpunosti prepušten našim udrugama. Pred nama su i novi natječaji EU koji će nam pomoći da dođemo i do tonske opreme...Za sad bilo bi lijepo da barem uđemo u prostor, pozivamo udruge da opet pokrenemo cijelu ovu priču i da zajednički otvorimo Centar - kazala je zaključno pročelnica Bušić . 


Uređenje okoliša oko novog Centra za mlade u Zadru

Uređenje okoliša oko novog Centra za mlade u Zadru

Foto: SJM / Radio Zadar

Svi projekti koje je grad Zadar ugovorio kroz ITU mehanizam su pri kraju i Zadar je jedan od rijetkih gradova koji je uspio ugovoriti sva sredstva - kazao je ministar regionalnog razvoja i EU fondova Šime Erlić u svom prvom službenom radnom posjetu Zadru: 

 

Tu su u realizaciji kroz taj mehanizam osim Centra za mlade GZ Crno, Poduzetnički inkubator, uređenje crkve Sv Nikole, stare Tehničke škole, sve projekti koji doprinose razvoju grada Zadra. Najavljujem novih 43 milijuna eura za novi ITU mehanizam za grad Zadar koji kreću s realizacijom uskoro - kazao je ministar Šime Erlić. 

Ministar Erlić u obilasku novog Centra za mlade u Zadru

Ministar Erlić u obilasku novog Centra za mlade u Zadru

Foto: SJM / Radio Zadar

Ministar Erlić u prrvom radnom posjetu Zadru

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.