Hrvatski radio

Radio Zadar

U NP Paklenica spašavanje ozlijeđene planirake

30.10.2021.

10:56

Autor:

izvor: HGSS Zadar

izvor: HGSS Zadar

Foto: - / -

Stanica Zadar Hrvatske gorske službe spašavanja na svojem je instagram-profilu izvijestila o akciji spašavanja u Paklenici. To je druga akcija spašavanja na području Nacionalnoga parka Paklenica u istom danu.

Prvi poziv stiže jučer u 10:45 posredstvom centra 112. Strani penjač je pao u 4. dužini smjera Mosoraški u Anića kuku. Njegovi supenjači javljaju da ga mogu sami spustiti absail tehnikom u podnožje stijene, ali se on zbog ozljede noge ne može samostalno kretati. Pet članova Stanice Zadar odaziva se na akciju i UT 2000 nosilima uz pomoć prijatelja unesrećenog i nekoliko penjača u prolazu koji su ponudili pomoć spuštaju unesrećenog do vozila HMP. Akcija završava u 14:40.
 
Odmah po završetku prve akcije stiže dojava o drugoj nesreći u stijeni Veliki Ćuk u 4. dužini smjera Sjeverno rebro. Strana penjačica je pala i žali se na jaku bol u leđima. Osim prisutnih spašavatelja u kanjonu sa prve akcije iz Zadra kreće dodatni broj spašavatelja, a zbog ozbiljnosti ozljede poziva se i helikopter. Devetero spašavatelja Stanice Zadar raspoređuje se na terenu.
 
Kreće priprema za zemaljsku akciju paralelno uz očekivanje dolaska helikoptera u koji ulaze dva zadarska letača spašavatelja. Helikopter nakon nekoliko naleta odustaje od akcije zbog jačine vjetra u tom području kanjona tako da se nastavlja klasičnom stijenskom akcijom koja završava u 21:00 predajom unesrećene ekipi HMP.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.