Hrvatski radio

Radio Zadar

U obnovljive izvore energije u Zadarskoj županiji uloženo 150 milijuna eura

11.10.2019.

09:05

Autor: HRT Radio Zadar/Zadarska županija

U obnovljive izvore energije u Zadarskoj županiji uloženo 150 milijuna eura

U obnovljive izvore energije u Zadarskoj županiji uloženo 150 milijuna eura

Foto: - / -

HEP-ovo ulaganje u novu vjetroelektranu u Korlatu, vrijedno pola milijarde kuna posljednje je u nizu ulaganja u obnovljive izvore energije na području naše županije. Kako ističe zadarski župan Božidar Longin u našu je županiju dosada u vjetroelektrane i solarnu energiju uloženo 150 milijuna eura.

To je jedan važan dio gospodarskih aktivnosti koji u javnosti možda i nije toliko poznat. Za sada je u našoj županiji uloženo više od 150 milijuna eura u vjetroelektrane i solarnu energiju što zahvaljujemo, između ostalog, pravodobnoj izradi Atlasa vjetra i Atlasa dozračene sunčeve energije, koje je naručila Zadarska županija. Svjesni smo koliko je održivi razvoj važan te radimo na tome da u skoroj budućnosti budemo 'zelena', odnosno ekološka županija, izjavio je župan Longin.

Do sada je, prema dostupnim podacima, na području Zadarske županije, izgrađeno oko 105 MW instalirane snage vjetroagregata.

S obzirom da je na području Zadarske županije vršno opterećenje potrošnje oko 150 MWh, Zadarska županija već izgrađenim kapacitetima vjetroagregata pokriva znatan dio potrošnje električne energije koristeći upravo obnovljivu energiju. Prema rezultatima i pokazateljima Programa potencijala obnovljive energije i povećanja energetske učinkovitosti na području Zadarske županije, koju smo izradili u suradnji s Institutom Hrvoje Požar ukupni proizvodni potencijal postojećih zona, u skladu i s odredbama županijskog Prostornog plana, predviđenih za koristivost energije vjetra iznosi oko 900 MW, kaže pročelnik županijskog Upravnog odjela za  prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove Olivio Meštrović, čiji je odjel 2009. godine dobio nagradu zaklade 'Hrvoje Požar' za popularizaciju obnovljive energije u Republici Hrvatskoj

Svakako treba spomenuti da je upravo na području Zadarske županije izgrađen i stavljen u uporabu prvi vjetropark u Republici Hrvatskoj - vjetropark Ravna 1 na Pagu. Prema dostupnim informacijama trenutno je u pripremi ili početnoj fazi realizacije nekoliko projekata koji bi trebali rezultirati s preko 350 MW instalirane snage vjetroagregata. Ukupna vrijednost očekivanih ulaganja procjenjuje se u iznosu od čak 400 milijuna eura. Upravo su podaci Atlasa vjetra ključni za procjenu gospodarske i poduzetničke odluke potencijalnih investitora o ulaganjima u izgradnju vjetroagregata i koristivosti energije vjetra u Zadarskoj županiji.

Atlas vjetra Zadarske županije, koji ima jedino naša županija, osigurava pouzdane, visokokvalitetne i reprezentativne službene podatke gospodarsko-poduzetničkom sektoru koji ima interesa za izgradnju vjetroparkova na ovom području. S obzirom da se radi o izuzetno značajnim financijskim ulaganjima, upravo su podaci Atlasa vjetra ključni u odluci investicijskog ulaganja. Proizvodnim kapacitetima koji su izgrađeni, kapacitetima koji su u izgradnji (kao što je VE Korlat) te s mogućom izgradnjom novih proizvodnih kapaciteta vjetroagregata koji su u projektima, ukupna proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora na području Zadarske županije uvelike premašuje potrebe i potrošnju električne energije naše županije, zaključuje Meštrović.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.