Hrvatski radio

Radio Zadar

U odnosu na prošlogodišnji svibanj, nezaposlenost veća za 7 %

11.06.2013.

11:30

Autor: bk

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Trend pada nezaposlenosti u Zadarskoj županiji nastavljen je i u svibnju. Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u svibnju su na zadarskom Zavodu bile prijavljene 10 793 nezaposlene osobe. U odnosu na travanj nezaposlenost u Zadarskoj županiji pala je za gotovo 10 posto, no u odnosu na prošlogodišnji svibanj, nezaposlenost je veća za 7 posto.

Pad nezaposlenosti u prvom redu možemo zahvaliti sezonskom zapošljavanju gdje je i u svibnju nastavljen rast, te je na sezonskim poslovima zaposleno 724 osobe, ukupno ove godine 1584. U odnosu na isto razdoblje prošle godine , sezonsko zapošljavanje poraslo je za 16 posto. 

      Trgovina i prerađivačka industrija i dalje su  najčešće djelatnosti iz kojih stižu novi nezaposleni.  Od 2009.-e godine prerađivačka industrija u Zadarskoj županiji  ostala je bez 2 i pol tisuće radnih mjesta, a trgovina čak bez 4 tisuće.  Nakon Zadra, gdje  su krajem svibnja bile nezaposlene 4 662 osobe, odnosno 8 i pol posto manje nego u travnju, najveća nezaposlenost je u Gračacu,  potom u Benkovcu,  te Obrovcu. U posljednjih godinu dana, najveći porast nezaposlenih bilježi Kukljica od 48 posto,  i Lišane Ostrovičke, 42 i pol posto,  a značajan porast nezaposlenih , iznad 30 posto, bilježe i Biograd, Galovac te Tkon. 

      Neka su mjesta čak smanjila nezaposlenost, i to Privlaka za čak 20 posto, a nezaposlenost su smanjili i Kali, Pag, Preko, Sukošan, Vir, Povljana, Kolan i Zemunik Donji.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.