Hrvatski radio

Radio Zadar

U Pagu svečano otvoren 10. jubilarni međunarodni Festival čipke

21.06.2019.

18:06

Autor: HRT Radio Zadar

izvor: PR

izvor: PR

Foto: - / -

U organizaciji Turističke zajednice grada Paga, Grada Paga i Društva paških čipkarica "Frane Budak" a pod sloganom "Čipka, bajka niti...", sinoć je svečano otvoren 10. jubilarni međunarodni Festival čipke u Gradu Pagu.

Čipkarstvo je u Pagu nastalo u 15. stoljeću što je zapisano u povijesnim dokumentima Zadarske nadbiskupije i Zadarskog državnog arhiva. Paškinje su šivanje Paške čipke kroz povijest učile organizirano u 16. stoljeću u sklopu Benediktinskog samostana Sv. Margarite, a kasnije u sklopu pučke škole koju je 1906. godine utemeljio Frane Budak, tadašnji  gradonačelnik Grada Paga.

Danas se učenje šivanja Paške čipke provodi za one najmlađe u Osnovnoj školi “Jurja Dalmatinca”, zatim u Čipkarskoj školi pri Srednjoj školi ¨Bartula Kašića¨ i u Udruzi paških čipkarica ¨Frane Budak” kako bi se nastavila tradicija šivanja ovog neprocjenjljivog blaga. Paške žene su samozatajnim, vrijednim i upornim radom bile stupovi obitelji, hraniteljice koje su u doba siromaštva i neimaštine svojim teškim trudom šivajući pašku čipku školovale svoje kćeri i sinove i priskrbile sve što je familiji trebalo. Upravo sve te naše vrijedne, samozatajne, skromne paške čipkarice su zaslužile da im odamo počast i zahvalimo za ovo što su stvorile, čemu se svi danas s razlogom divimo. 

„Nije slučajnost da je Paška čipka uvrštena  na UNESCO-v popis zaštićene nematerijalne kulturne baštine, kao i to da se ovaj Međunarodni festival čipke kao vrijedan kulturni događaj održava u gradu kojeg je osmislio Juraj Dalmatinac, u gradu u kojem je rođen Bartul Kašić, tvorac prve hrvatske gramatike.  Zato smo uvjereni da smo održavanjem ovog  10. Međunarodnog festivala čipke krenuli putem istinskog vrednovanja bogate paške kulturne baštine i njezinom promocijom cijelom svijetu.“ istaknuo je u svom govoru Ante Fabijanić, gradonačelnik Grada Paga.

Na prepunom trgu Petra Krešimira IV uzvanike su pozdravili gđa Neda Oros, predsjednica Društva paških čipkarica Frane Budak, Ante Fabijanić, gradonačelnik grada Paga, Ivan Šimunić, izaslanik župana Zadarske županije Božidara Longina i Ivo Bašić, državni tajnik i izaslanik ministra turizma.

Na svečanom otvorenju 10. jubilarnog festivala  nastupili su ženska klapa Peružini, dječji zbor Vijolice i mala sekcija KUD-a Družina a u organizaciji udruge Paška alka postavljena je  stara Paška ulica dok je na trgu u zabavnom programu nastupila klapa Sol iz Paga. Nakon otvaranja uzvanici su obišli izložbene prostore a organizatori su, Ante Fabijanić, gradonačelnik grada Paga, Vesna Karavanić, direktorica TZ grada Paga i Neda Oros predsjednica Društva paških čipkarica F. Budak, razrezali  tortu za 10. jubilarni rođendan Festivala. Gosti su na domjenku uživali u paškim specijalitetima a g. Tonći Janković, direktor tvrtke Anafora iz Splita osim donacije za festival na domjenak donio i poklonio nekoliko soparnika.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.