Hrvatski radio

Radio Zadar

U palači Cedulin večeras nastup 9 klapa

01.08.2018.

09:48

Autor: tp

U palači Cedulin večeras nastup 9 klapa

U palači Cedulin večeras nastup 9 klapa

Foto: - / -

U palači Cedulin večeras klapska noć. Nastupa 9 klapa iz naše županije, a riječ je o klapama iz Zadra, Sukošana, Nina, Crnoga i Turnja. Riječ je o trećem nastupu a cappella pjevačica i pjevača. Početak je u 21 sat, a ulaz je besplatan.

Zadarski klapski puti“ naziv je manifestacije čije ćemo treće izdanje gledati i slušati u srijedu, 1. kolovoza u 21:00 sat u atriju palače Cedulin. 
 
Susret klapa "Zadarski klapski puti“ donosi nam klapsku večer i a cappella izvedbe kojima se objedinjuju dvomjesečni nastupi zadarskih klapa „Klapski puti srijedom“ s nastupima klapa iz bliže okolice Zadra. 
 
Pozivamo sve ljubitelje tradicionalne dalmatinske klapske pjesme na uživanje u autohtonom glazbenom izričaju Dalmacije.  U prosincu 2012. godine UNESCO je uvrstio klapsko pjevanje na popis nematerijalne svjetske baštine, a zadarske zidine su, kako je poznato, također nedavno uvrštene u Listu svjetske kulturne baštine UNESCO-a. Manifestacija "Zadarski klapski puti“  izrasta u tradicionalan susret klapa koji se ove godine održava treći put. 
 
 Nastupiti će sljedeće klape ovim redom:
 
 
1. Klapa Kolajna (mj), Zadar
 
Kolajna je mješovita klapa koja djeluje dvadeset godina u sklopu Kulturno-umjetničkog društva Kolajna. Osnovana je s ciljem promicanja tradicijske nematerijalne kulturne baštine, posebno klapskog izričaja Zadra i njegove okolice. Klapa Kolajna u najvećoj mjeri njeguje izvorne a capella izvedbe. Črsto sudjeluje na smotrama klapa, a prošle godine imala je više nastupa i izvan Zadra i Zadarske županije, od kojih posebno izdvajaju nastupe u Đakovu, Novskoj i Posušju.
 
Voditelj klape je prof. Ante Buturić
 
1. Baška je malo selo (Ivica Frleta)
 
2. Momen dragu prva mu je leva
 
3. Rez. Tri male divojčice (Šime šimunić)
 
 
 
2. Klapa Uzorita (ž), Sukošan
 
Sukošanci od davnina rado pjevaju,  a prvu mušku klapu Zlatna luka okupio je poznati samouki  glazbenik i klapski voditelj sukošanac,  pok. Zvonko Keran  prije gotovo 40 godina. Nakon  toga zapjevale  su žene, najprije ženska klapa Sukošanke 1997. , a zatim Uzorita 2004. Iako se do sada više puta mijenjao sastav, ove uzorite divne žene uporno rade i njeguju klapsku pjesmu. Voditeljica je Maja Maksan
 
1. Lijepa se Mare udala
 
2. Izresla ruža rumena
 
 
 
3.  Klapa Condura (m), Nin
 
Najstariji hrvatski kraljevski grad Nin povijesno je utočište kulture. Među obiljem kulturne baštine ističe se i stari ratni brod Condura, pronađen na ulazu u ninsku luku, a potječe iz 10.st., jedinstven na području srednjeg Jadrana. Upravo ime Condura, kao prepoznatljivu jedinstvenost, ponosno nosi muška klapa , koja djeluje kontinuirano od osnutka 2008.g., s manjim izmjenama u sastavu pjevača. Klapa Condura u svojoj povijesti bilježi brojne nastupe u HR i inozemstvu, a posebno  se rado odaziva na nastupe humanitarnog karaktera. Posebnost klape Condura je autentično izvođenje velikog broja a capella izvornih narodnih pjesama. Voditeljica je Magdalena Miočić
 
1. Ponistra je drivo
 
2. Škarpuniće
 
 
 
4. Klapa Preženca (ž), Zadar
 
Ženska klapa Preženca osnovana je 2016. godine. Iako po osnutku mlada klapa, Prežencu čine istinske zaljubljenice u klapski izričaj sa iskustvom u klapskom pjevanju. Na samom početku jedne nove klapske priče i pozitivnim stavom, članice klape Preženca u kratkom vremenu postojanja sudjeluju na raznim smotrama i klapskim događanjima kao i na poznatom klapskom festivalu "Školjka" u Pakoštanima gdje u konkurenciji 15 muških i ženskih klapa osvajaju zlatnu plaketu i Grand prix. Tako je nakon 9 godina na 10. jubilarnom festivalu apsolutne pobjede muških klapa prekinut taj niz.  Nakon festivala "Školjka" osvajaju i 2. mjesto stručnog žirija na klapskom festivalu "Jelsa od versa".
 
Prežencu, uz veliku ljubav prema očuvanju klapske pisme i tradicije,veže prijateljstvo i želja da kao klapa potraju što duže..
 
Voditelj klape je prof. Ante Jurić
 
1. Sridu stabal u Dubravi
 
2. Providenca
 
 
 
5. Klapa Kandelora (ž), Zemunik
 
Klapa Kandelora osnovana je u Zemuniku  2008. godine. Ova prva ženska ravnokotarska klapa od svog osnutka s ljubavlju promovira izvorno klapsko pjevanje, te tako nastoji očuvati taj prebogati dio hrvatske tradicijske glazbene baštine. Klapa kao svoj ponajveći uspjeh izdvaja sudjelovanje na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu 2013.(na večeri debitanata) i 2014. godine. Od ostalih uspjeha izdvaja trostruku prvu nagradu na festivalu Žene za Žene u Ivanić Gradu, ostvarene plakete na festivalu klapa Školjka u Pakoštanima - 2014. i 2015. godine srebrne, te 2017.godine zlatnu. Također bi istaknule drugu nagradu žirija na Festivalu klapske pisme u Posušju 2015. godine, a 2017. godine ponovno pronalaze svoje mjesto među nagrađenima kao treće. Klapa također nastupa na brojnim smotrama i humanitarnim koncertima.
 
Nastavljaju i dalje predano svoj rad, u želji očuvanja tradicije, pod umjetničkim vodstvom Maje Maksan.
 
1. Preletio sivi soko (narodna, obr. Vicko Dragojević)
 
2. Bila jesam tvoja najmilija (narodna, obr. Krešimir Magdić)
 
 
 
6. Klapa Ponistra (m), Crno
 
Klapa PONISTRA  djeluje u nepromijenjenom sastavu punih14  godina. Čine je, kao što vidite, stasiti "momci " povezani prijateljstvom, druženjem i pjesmom te koji vrijedno čuvarju izvorne dalmatinske a cappella napjeve i pisme. Pjevaju iz ljubavi i za ljubav. U 14 dugih godina nemoguće je pobrojati i navesti gdje nisu pivali.
 
Njihova voditeljica je  Jelena Laća
 
1. Lupežica
 
2. Serenada (obr. LJ.Stipišićić)
 
 
 
7. Klapa Kapric (Ž) , Zadar
 
Klapa je osnovana s ciljem promicanja dalmatinskog tradicionalnog klapskog izričaja; u autorskim skladbama, obradama popularnih skladbi, ali posebice u narodnim napjevima. Brojna su dostgnuća i nagrade iza ove klape, osvojena srebra visokog sjaja- srebrni leut na Omiškom festivalu 2013, 2016. Srebro na festivalu klapa Školjka, a iza njjih je i nošać zvuka Zapivala tica mala
 
1. Murtilica lipo cviće (obr. Ljubo Stipišić)
 
2. Kapetane moj (runjić-Buble)
 
 
 
8. Klapa Maraška (mj), Zadar
 
Klapa broji sedam članica i članova: četiri ženska i tri muška vokala. Osnovana je prije 6 godina kao Mješovita klapa Arsenal.
 
Nakon nešto više od godinu dana klapa mijenja ime u slikoviti naziv Mješovita klapa Maraška i pod tim imenom egzistira do danas.
 
Od početka svog djelovanja klapa je sudjelovala na svim završnim večerima Omiškog festivala mješovitih klapa koji se od ove godine održava u Blatu na Korčuli. Na zadnjem festivalu klapske pjesme „Školjka“u Pakoštanima Mješovita klapa Maraška, u konkurenciji uvaženih muških i ženskih klapa, zaslužila je visoko mjesto i srebrnu medalju. 
 
Osim na uvaženim festivalima klapa je pjevala na brojnim smotrama u županiji te izvan nje, a jednom je nastupila i u inozemstvu (u susjednoj nam Sloveniji). Voditeljica Jelena Laća
 
1. O jablane moj visoki, tradicionalna – obrada M. Rogošić
 
2. Prid kućom ti mindel
 
  
 
9. Klapa Karmel (ž), Turanj
 
Osnovana je 2008.god., a ime nosi po zaštitnici svoga mjesta Gospi od Karmela. Uz male promjene tijekom godina sastav klape se uglavnom nije mijenjao, te su tako cure koje se poznaju od malih nogu postale kao jedna cjelina. Ime Karmel koje označuje plodnu zemlju, sklad i ljepotu članice klape nastoje opravdati skladnim i plodonosnim radom pa im je tako djelovanje usmjereno ka očuvanju, izvornih, tradicionalnih dalmatinskih pjesama i širenju ljubavi prema njima. Proteklih godina klapa jer nastupila na brojnim klapskim i kulturnim manifestacijama od kojih im je posebno drag nastup u Dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu.
 
Kvalitetu rada potvrdila je na raznim festivalima i natjecanjima, gdje je osvojala prestižne nagrade. Istaknut ćemo brončanu nagradu na I.natjecanju hrvatske tradicijske vokalne glazbe u kategoriji folklornih vokalnih sastava 2011.g., te zlatnu plaketu na Festivalu klapa „Školjka“ 2014.
 
Višestruke su finalistice Festivala dalmatinskih klapa u Omišu. 
 
 
 
10. Klapa Školji (mj), Tkon
 
Prvi tenor Darija Bobić, drugi tenor Vojko Bobić, bariton Damir Knez i Dean Travica, bas Albert Štorić i Ive Karaban. Glazbeni voditelj Mislav Šindija.
 
 
Više o tradicionalnim napjevima zadarskoga kraja možete pročitati i čuti unutar  mobilne aplikacije Secret Zadar na ovoj poveznici:  www.secretzadar.com
 
Organizator manifestacije je Turistička zajednica grada Zadra. a moderatorica je Vlatka Vučić Marasović.
 
Ulaz je besplatan!

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.