Hrvatski radio

Radio Zadar

U petak nepravomoćna presuda Jakovu Suraću

19.03.2019.

15:29

Autor:

Filip Brala/PIXSELL

Filip Brala/PIXSELL

Foto: - / -

Završnim govorima tužiteljstva i obrane završen je dokazni postupak na suđenju Jakovu Suraću, kojega optužnica tereti za nanošenje teške tjelesne ozljede i prijetnje novinaru Zadar Newsa i Nacionala Hrvoju Bajlu.

Općinsko državno odvjetništvo smatra kako je tijekom postupka dokazana Suraćeva krivnja te kako zaslužuje bezuvjetnu zatvorsku kaznu. Zamjenica Općinskog državnog odvjetnika Marina Miočić Vatavuk istaknula je kako to proizlazi iz provedenih dokaznih radnji, prije svega iz iskaza oštećenike te medicinske dokumentacije. Tužiteljica smatra životnim i vjerodostojnim njegov iskaz, prema kojemu je Bajla Surać najprije verbalno napao, te potom nasrnuo i fizički nanijevši mu lom desne ruke te više lakših ozlijeda, nakon čega mu je zaprijetio da će završiti kao Pukanić bude li i dalje pisao o Kalmeti, Livakoviću i HDZ-u.  

S time se složila i Bajlova odvjetnica Dalija Orešković koja je posebno upozorila kako je ovaj slučaj dobra prilika pravosuđu da pošalje poruku, kako je bilo koji oblik nasilja neprihvatljiv, posebno prema novinarima, a poglavito istraživačkima. Kada je napadnut na ovako brutalan i svirep način, uz prijetnju smrću i asocijaciju na najpoznatijeg hrvatskog istraživačkog novinara, mora se zaključiti da time nije napadnut samo oštećenik, nego i sustav vrijednosti našega društva u cjelini. Sud ne smije zanemariti činjenicu da se povod i motiv ne odnose samo na istraživanje i pisanje žrtve o okrivljeniku, nego su tekstovi na koje se osvrnuo i reagirao odnose na općepoznate političke moćnike u Zadru i vrhu državne vlasti, istaknula je odvjetnica Orešković u svom završnom govoru. Zaključila je kako će sud svojom presudom poslati poruku je li društvo i pravosuđe u cjelini spremno stati u obranu društvenih i demokratskih vrijednosti.

S druge strane, Suraćev odvjetnik Andrej Korljan smatra kako ničim osim iskazom Bajla nije dokazan motiv napada, te podsjetio na nalaz sudsko-medicinskoga vještaka Davora Majera, kako teška ozljeda nije nastala udarcem nego padom. Smatram da tijekom dokaznoga postupka nije dokazano predmetno kazneno djelo na način kako se optužnicom tereti. Ključni dokaz je vještačenje vještaka sudsko-medicinske struke koji se očitovao oko mehanizma nastanka teške tjelesne ozljede, te potvrdio da je ona nastala na način kako to u svojoj obrani navodi moj branjenik, dakle neovisno o njegovom djelovanju uslijed pada, a potpuno demantira tvrdnje oštećenika Bajla da ga je Jakov Surać udarao u desnu ruku i da je tako zadobio tu tešku ozljedu. Vještak, dr. Majer tu je mogućnost isključio. Jednako tako se odredio i oko intenziteta sile kod drugih ozljeda, utvrdivši da se radi o sili slaboga intenziteta, rekao je Korljan. Korljan je Sudu prigovorio kako njegov branjenik nije imao jednak tretman kao oštećenik i tužiteljstvo, te da nije prihvaćen nijedan njegov dokazni prijedlog. Zaključio je kako optuženi Surać nije imao pravično suđenje, te predložio oslobađajuću presudu. 

Sutkinja Mitra Meštrović objavu presude najavila je za petak 22. ožujka u podne. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.