Hrvatski radio

Radio Zadar

U petak sjednica GV-a : Puno je vrućih tema počevši od novih cijena Čistoće, poslušajte "uvodnu raspravu"

07.09.2022.

14:42

Autor: Filip Buzov

GV Zadar

GV Zadar

Foto: Dino Stanin / Pixsell

Za ovaj petak zakazana je sjednica zadarskog Gradskog vijeća, prva nakon ljetne stanke. Na Dnevnom redu je 30 tak točaka, a jedna trećina odnosi se na izvješća o prošlogodišnjem radu gradskih trgovačkih društava, poput Liburnije,Tržnica ili Vodovoda .

Škakljivih tema ne nedostaje, tu je odluka zbog koje će poskupjeti usluga čistoće, zatim prijedlog da se Znanstvena knjižnica preda u ruke zadarskog Sveučilišta, a ponovno se pokušava dobiti i zeleno svjetlo za prodaju nekretnina na Relji.Na ovaj nepopularan potez zadarsku Čistoću natjerao je novi Zakon o gospodarenju otpadom - tvrdi uoči sjednice direktor John Ivan Krstičević koji se, uoči sjednice, danas sastao i sa zadarskim gradonačelnikom. Napominje, kako su sada svi korisnici smješteni u samo dvije kategorije, kućanstva i poslovni subjekti, a Zakon uvjetuje i izradu jedinstvene cijene. Novom odlukom minimalna cijena usluge za kućanstvo iznose 66,09 kuna, a za ostale 85,86 kuna i to bez PDV-a. Direktor Čistoće naglašava kako se tu ne radi o planu povećanja prihoda, te da ih čeka još puno izazova prilikom provedbe ove odluke, jedan od većih su privatni iznajmljivači.


Ovdje moramo naglasiti da kada pričamo o PDV-u, ne pričamo o 25 već o 13 posto, tako da će u dijelu poslovnih subjekata koji najviše opterećuju sustav pojeftiniti cijena minimalne usluge, a kućanstvima će poskupjeti jer dio prihoda koji smo izgubili od poslovnih subjekata moram negdje nadoknaditi, Ali cijeli je izračun napravljen da Čistoća ima jednaka primanja kao i dosada.

John Ivan Krstičević, direktor zadarske Čistoće

Na naš upit, iz redova oporbene većine - neki su tu već zauzeli stavove, SDP- ov vijećnik Daniel Radeta i vijećnica Adela Frank s liste Enia Meštrovića . 

U ovome trenutku kada cijene divljaju jednostavno ne možemo dozvoliti da ta komunalna usluga bude dodatan teret građanima.

SDP- ov vijećnik Daniel Radeta

Da se udara građane po džepu ne dolazi u obzir, međutim isto tako treba vidjeti i eventualne posljedice koje će uslijediti iz Ministarstva ukoliko se ta odluka ne ispoštuje.

Adela Frank, vijećnica s Nezavisne liste Enia Meštrovića

Ideja o prijenosu osnivačkih prava Znanstvene knjižnice na Sveučilište u Zadru nije nova u javnosti, no kao prijedlog prvi se put nalazi na Gradskom vijeću. Inicijativa stiže iz Sveučilišta u Zadru, a pozitivne signale dala su i resorna ministarstva.

Ide se prema tome da se Znanstvena knjižnica unaprijedi, na razini struke , na razini edukacije samih djelatnika, a sve ono što je imovina grada Zadra, ostaje imovina grada, isto tako ona i dalje ostaje otvorena svim građanima kao i do sada i to je važno naglasiti.

Dina Bušić, gradska pročelnica za kulturu i sport

No podsjećamo, Znanstvena je knjižnica sama po sebi vruć politički krumpir u Zadru, tu smo u novom sazivu vijeća imali prvi veliki sukob oko izbor novog ravnatelja, koji ni danas nema epilog. Pročelnica za kulturu Dina Bušić unaprijed odbija prigovore kako ova incijativa ima neku skrivenu političku agendu. Ova točka gradsko vijeća nije vezana uz tu temu, kako sam rekla na početku ovo je inicijativa stara 15 godina - naglašava pročelnica Bušić.
I na ovaj prijedlog odluke zabilježeli smo reakcije - vijećnika D. Radete i  A. Frank. Radeta kaže kako je stav SDP-a kako natječaj za ravnatelja treba provesti do kraja, a o prijenosu vlasništva tek kasnije razgovarati, dok vijećnica Frank napominje da bez obzira što piše kako će knjižnica ostati u vlasništvu grada, tu se treba dodatno osigurati.  Prodaja gradske nekretnine koju je koristio HAK na Relji - postala je gotovo stalna točka na Dnevnom redu, grad je prema riječima gradonačelnika - tih 8 milijuna kuna planiranih prihoda već odavno ukalkulirao u proračun, zbog takve situacije, govorio je, ugroženi su i neki projekti. Takve argumente ne prihvaćaju u oporbi, njihove ruke su tu redovito protiv - to mora biti prostor za javnu namjenu. A sudeći po izjavama naših sugovornika iz SDP-a i liste ENia Meštrovića - predlagatelj će tu i nakon petka nastaviti čekati zeleno svijetlo. 

Tonski prilog

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.