Hrvatski radio

Radio Zadar

14:32 / 01.02.2021.

Autor: Filip Matijević

U Poliklinici otvoren najmoderniji Odjel za laboratorijsku dijagnostiku

Radio Zadar

Radio Zadar

Foto: - / -

"Najmodernija oprema koju smo dobili će nam omogućiti da pružamo sve usluge koje se tiču laboratorijsko-biokemijskog dijela i mi ćemo biti centar za edukaciju za jugoistočni dio Europe. Zbog toga smo i preuredili prostore na prvom katu Poliklinike i načinili tri predavaonice."

Opća bolnica Zadar na korak je od toga da postane centar za edukaciju brojnim zdravstvenim ustanovama u ovom dijelu Europe. Najavio je to ravnatelj zadarske bolnice prilikom otvaranja jednog od najvećih medicinsko-biokemijskih laboratorija u Hrvatskoj. 

Umjesto gužvanja u uskom hodniku, prostrana čekaonica. Umjesto 300 gotovo 1.000 četvornih metara prostora u Poliklinici. Uvjeti i oprema neusporedivo bolji. Novo je to lice Odjela za laboratorijsku dijagnostiku Opće bolnice Zadar, kaže ponosno ravnatelj bolnice Željko Čulina:

Prije tri godine smo počeli s premještajem u Polikliniku. Sve smo podijelili u tri faze i ovaj laboratorij je dio te treće faze. Opremljene je najmodernijom opremom na svijetu, a njezina vrijednost je 8,7 milijuna kuna.

Novac je prikupljen prodajom stare zgrade Zavoda za javno zdravstvo Zadar, decentraliziranim i bolničkim sredstvima, a s 1,6 milijuna kuna bespovratnog europskog novca kupljen je najsuvremeniji način transporta uzoraka sustavom „zračne pošte”. U ovom prostoru je i najsuvremeniji PCR uređaj za detekciju covida-19. Ovom opremom i kvalitetom Opća bolnica Zadar pruža nadstandardnu uslugu i postat će svojevrsni edukacijski centar, nastavlja Čulina:

Najmodernija oprema koju smo dobili će nam omogućiti da pružamo sve usluge koje se tiču laboratorijsko-biokemijskog dijela i mi ćemo biti centar za edukaciju za jugoistočni dio Europe. Zbog toga smo i preuredili prostore na prvom katu Poliklinike i načinili tri predavaonice.

Zadarski župan Božidar Longin izrazio je zadovoljstvo viđenim:

Do ljeta će ovdje preseliti i Hitna i Dom zdravlja tako da će sve biti pod jednim krovom, a usluga će biti itekako kvalitetnija. Dobili smo i građevinsku dozvolu za izgradnju Medicinske škole nekoliko stotina metara odavde. Čekamo prva sredstva iz EU fondova i pokrećemo njezino građenje! Sa školom i ovim kompleksom zatvaramo cjelinu.

U trećoj fazi slijedi još uređenje prostora dječje psihijatrije, audiologije i dijalize. Ovim projektima koji će se privesti kraju u ovoj i sljedećoj godini zadarski pacijenti dobit će neusporedivo dostupnije i kvalitetniju uslugu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.