Hrvatski radio

Radio Zadar

U ponudi više od 15 tisuća stipendija

22.03.2018.

14:42

Autor: Filip Buzov

Filip Brala

Filip Brala

Foto: - / -

Tek 23 posto studenata u Hrvatskoj koristi neku od stipendija koja u prosjeku iznosi 950 kuna mjesečno. Najviše iznose dodjeljuju visoka učilišta, dok se iz privatnih izvora financira tek osam posto stipendija.

Ovi podaci EUROSTUDENTA stižu sa Sajma stipendija i visokog obrazovanja koji se drugu godinu zaredom organizira u zadarskom Arsenalu. Na sajmu su svečano uručene i stipendije koje dodjeljuje grad Zadar. Kako se moglo čuti u posljednih deset godina iz proračuna grada za stipendije je izdvojeno oko 25 milijuna kuna.

Na sajmu izlaže dvadeset i pet izlagača iz Hrvatske, Europe i Sjeverne Amerike, a u ponudi je više od 15 tisuća stipendija. Nositelji obrazovne politike trebaju još više ulagati u promociju stipendija.

Mi želimo ovim događajem potaknuti učenike i studente da se bolje informiraju, ali i one koji dodjeljuju, želimo i njih potaknuti da to rade još više, 23 posto studenata nije dovoljno  - kaže Ninoslav Šćukanec s Instituta za razvoj obrazovanja. 

Sajam u zadarskom Arsenalu otvoren je do 17 sati.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.