Hrvatski radio

Radio Zadar

U programu Radio Zadra o konačnom uvođenju stomatološke skrbi za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom

20.03.2023.

14:45

Autor: Suzana Dražić

Ana Šare, Doris Bailo iz Udruge za autizam Zadar  i Leon Bailo

Ana Šare, Doris Bailo iz Udruge za autizam Zadar i Leon Bailo

Foto: S.Dražić / Radio Zadar

 Svjetski je dan oralnog zdravlja, a ove godine prvi put njemu se mogu radovati i djeca s teškoćama i osobe s invaliditetom sa zadarskog područja. Konačno će, naime, nakon niza godina traženja, i za njih biti organizirana stomatološka skrb u Zadru.

        

      Pacijenti koji zahtijevaju takve medicinske usluge do sada su ih mogli dobiti u Splitsko dalmatinskoj županiji ili u Zagrebu, a liste čekanja za te zahvate su i više od godinu dana.


 Priča o stomatološkoj ambulanti za djecu s teškoćama i osobe s invaliditetom u Zadru traje oko 20 godina. I mnogi još ne vjeruju da se nazire kraj poteškoća, ističe predsjednica  Udruge za autizam Ana Šare :


Ovakva stomatološka ambulanta u Zadru olakšala bi noćne more čekanja na zahvat svima kojima je Zadar najbliže odredište. Ne bi bilo više putovanja u druge gradove, dodatnih troškova. Smanjile bi se i liste čekanja u drugim gradovima.

Predsjednica Udruge za autizam Zadar Ana Šare

A koliko je stomatološka ambulanta za djecu s teškoćama i osobe s invaliditetom potrebna ne samo Zadru već i drugim županijama govori podatak da se zahvat čeka više od godinu dana. Leon Bailo, sin dopredsjednice Udruge za autizam Doris Bailo takav je primjer : 

Leon je na pregledu kod stomatologa na KBC- a Rebro bio 12. siječnja 2022. Tada su nam rekli da će ga zvati na zahvat kada nađu termin, a do tada ukoliko ga zaboli zub treba mu dati antibiotik. Prošli tjedan dobili smo poruku da je Leon naručen za zahvat pod općom anestezijom 17. travnja 2023.

Dopredsjednica Udruge za autizam Doris Bailo

Zato ne čudi što su članovi brojnih udruga koje su nazočile sastanku u Domu županije  više nego zadovoljni  što će stomatološka skrb za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom u prostorima Opće bolnice Zadar  s radom započeti do ljeta ove godine.

Nešto više od 172 tisuća eura Županija će osigurati za kupnju opreme i uređenje ambulante koja će raditi u Poliklinici zadarske Opće bolnice. Oralni kirurzi dolaze iz PPZ-a, što je dogovoreno sa Domom zdravlja, a anesteziolozi i medicinske sestre iz Opće bolnice, pojašnjava županijski pročelnik za zdravstvo dr. Marko Kolega : 


Pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo Zadarske županije dr. Marko Kolega

Gostovanje Udruge za autizam u Jutarnjem programu Radio Zadra

Leon Bailo

Leon Bailo

Foto: SD / Radio Zadar

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.