Hrvatski radio

Radio Zadar

U prošloj godini rođeno manje djece nego godinu prije

01.01.2021.

12:23

Autor: Suzana Dražić

foto: Zadarska nadbiskupija

foto: Zadarska nadbiskupija

Foto: - / -

Voditeljica Neonatologije zadarske Opće bolnice dr Linda Pavić kaže da smo prošlu godinu završili rođenjem dječaka, par minuta prije ponoći, a u Novu godinu ušli smo rođenjem djevojčice u 1 sat i 14 minuta.

Prvo nam se rodila djevojčica teška 3,91 kg, a onda se rodio dečko težak 3,40 kg i potom ponovo djevojčica teška 3,39 kg. Sve je prošlo u redu, rekla nam je dr Pavić.  

U usporedbi s godinom prije (2019.), kada je rođeno 1527-ero djece, prošlu godinu rođeno je 1505- ero djece, što je 22 djece manje, odnosno jedan razred manje.

 Troje novorođene djece jutros do 7 sati, prvoga dana Nove godine, daje nadu kako bi ove godine broj poroda mogao narasti, iako je teško očekivati da se ponovi rekordna 2009. godina kada je rođeno 1850- ero djece:

 Od tada svake godine po malo broj poroda pada. Evo, zadnjih godina smo na brojci od 1500 poroda.

 Problemi s pandemijom nisu zaobišli ni ovaj Odjel, kaže  voditeljica Neonatologije zadarske bolnice dr Linda Pavić , ali sve je prošlo dobro: 

 Imali smo korona pozitivnih trudnica. U prosincu ih je bilo 5. Uglavnom, djeca koja su se rodila od covid pozitivnih trudnica su bila negativna i klinički u dobrom stanju i na vrijeme su otišla kući.

  Ako ijednom odjelu  Opće bolnice želimo puno posla u novoj godini onda je to -  zadarsko rodilište.

RODILIŠTE

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.