Hrvatski radio

Radio Zadar

U prvom planu moćni borbeni helikopteri

12.06.2019.

14:45

Autor: Filip Buzov/HIna

HRT Zadar

HRT Zadar

Foto: - / -

U povodu multinacionalne vojne vježbe "Swift response 19" koja se do kraja lipnja provodi u nekoliko vojarni u Hrvatskoj radi promicanja sigurnosti jugoistoka Europe, u vojarnu u Zemuniku sletjele su britanske i francuske zračne snage.

 U prvom planu su moćni borbeni helikopteri koji su danas izveli i jednu od vježbi.

Time je započeta vježba Swift Response 19 koja završava 29. ovog mjeseca. Osim u Zemuniku provodit će se i u vojarni "Josip Jović" u Udbini te na vojnim poligonima "Eugen Kvaternik" u Slunju i "Crvena zemlja" kod Knina, stoji u priopćenju. Vježba se provodi i u Bugarskoj i Rumunjskoj. 

Riječ je o vježbi zračno-desantnih postrojbi savezničkih zračnih snaga SAD-a, Velike Britanije i Francuske u kojoj Hrvatska vojska sudjeluje kao zemlja domaćin te u ulozi snaga suprotne strane, s jednom ojačanom mehaniziranom satnijom Hrvatske kopnene vojske i opremljenom borbenim oklopnim vozilima Patria. 

Vježbu američke vojske vode Globalne snage za odgovor SAD-a u čijem sastavu je osam zemalja članica NATO saveza: Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Nizozemska, Španjolska, UK i SAD.

Više u tonskom prilogu

Prilog;

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.