Hrvatski radio

Radio Zadar

U Raštanima Gornjim uskoro Centar za pružanje usluga u zajednici

30.04.2019.

08:42

Autor: Radio Zadar

U Raštanima Gornjim uskoro Centar za pružanje usluga u zajednici

U Raštanima Gornjim uskoro Centar za pružanje usluga u zajednici

Foto: - / -

Kako bi se građanima treće životne dobi, nemoćnim osobama i osobama s invaliditetom omogućio što kvalitetniji život i skrb, Općina Sv. Filip i Jakov u Gornjim Raštanima uskoro planira izgradnju javne ustanove socijalne skrbi - Centar za pružanje usluga u zajednici Općine Sveti Filip i Jakov.

Izrada projektne dokumentacije za gradnju centra te pravno – imovinsko rješavanje zgrade i zemljišta nedavno je završeno i u njih je općina uložila oko 500 tisuća kuna, a sam projekt će se aplicirati na natječaj koji je najavljen za kraj travnja u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“,  Socijalno uključivanje i zdravlje.

Prema riječima načelnika Općine Sv. Filip i Jakov Zorana Pelicarića, planirana izgradnja doma je nastavak uspješnog projekta „Zaželi - Sveti Filip i Jakov“ kojeg je ova općina prva počela provoditi u Zadarskoj županiji. Zaželi – Sveti Filip i Jakov“ provodi se na području cijele općine koja ima 4.606 stanovnika u 7 naselja (D. Raštane, G. Raštane, Sikovo, Turanj, Sv. Petar na moru i Sv. Filip i Jakov, Babac), a izgradnja Centra za pružanje usluga u zajednici Općine Sveti Filip i Jakov je njegov logični slijed, koji će također kao i ovaj program, svojim korisnicima, tj. osobama kojima je potrebna dnevna skrb i društvena aktivnost, omogućiti jednostavnije, zdravije i sretnije življenje, rekao je Zoran Pelicarić.

Njegova najveća vrijednost ovakvog doma je što pruža nove mogućnosti svim ranjivim skupinama kojima zbog različitih razloga nedostaje dnevna skrb i društvena aktivnost. Naime, za razliku od domova u kojima je korisnicima ponuđen stalni smještaj i stalna skrb, zbog čega su ovakvi tipovi ustanova često i dosta skupi, ovaj projekt predstavlja alternativno rješenje koje korisnicima nudi cjelodnevni i poludnevni boravak, a u okviru smještaja ili boravka usluge prehrane, njege i brige o zdravlju, radne aktivnosti i korištenje slobodnog vremena.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.