Hrvatski radio

Radio Zadar

U ruci ribara

25.03.2022.

07:25

Autor: Božidar Kolega

ribar i mreža

ribar i mreža

Foto: Dnevnik / HRT

Nastavlja se manifestacija Zadar čita.

I ove godine Arheološki muzej Zadar u suradnji s Klasičnom gimnazijom Ivana Pavla II. Zadar sudjeluju u manifestaciji Zadar Čita 2022. Program pod nazivom U ruci ribara održat će se u 10 sati u Arheološkom muzeju Zadar .

Predavanjem Ribarske mreže u antici viša kustosica Arheološkoga muzeja Zadar, Dušanka Romanović, naglasit će važnost i vrijednost mreže kao osnovnog ribolovnog alata kojim su se lovile veće količine ribe odjednom. Naime, arheološki ostatci ribarskih mreža vrlo su rijetki zbog biljnog materijala koji se koristio za njihovu izradu, a koji je vrlo podložan propadanju. U Jadranskome moru nema sačuvanih organskih ostataka ribarskih mreža, ali se na temelju dodatne opreme koja se koristila uz mreže, kao što su utezi i igle za krpanje i šivanje mreža, može zaključiti da su postojale i da su se koristile u ono doba. Cilj predavanja je upoznati nazočne s oblicima i vrstama ribarskih mreža koje su se koristile u antici, od čega su bile izrađene te koja se dodatna oprema koristila za njihovo armanje.

Nakon predavanja učenik 3. razreda Klasične gimnazije Ivana Pavla II. u Zadru Karlo Škifić prezentirat će tehniku pletenja ribarske mreže svojim kolegama, učenicima Gimnazije, na način kako je on tu vještinu svladao gledajući starije i iskusnije ribare rodnog mjesta Zverinca. Tom će prigodom učenici vidjeti postupak armanja i samostalno se okušati u tome. Osim toga, vještinu izrade mreže, moći će prenijeti na mlađe naraštaje kako bi ova gotovo zaboravljena vještina ostala živjeti među stanovnicima zadarskog kraja.Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.