Hrvatski radio

Radio Zadar

U rujnu u Zadarskoj županiji 50 posto veća nezaposlenost nego lani

20.10.2020.

09:02

Autor: Božidar Kolega

U rujnu u Zadarskoj županiji 50 posto veća nezaposlenost nego lani

U rujnu u Zadarskoj županiji 50 posto veća nezaposlenost nego lani

Foto: - / -

Korona kriza nanosi sve teže posljedice zadarskom gospodarstvu. Vidi se to i iz podataka o nezaposlenima na zadarskom Zavodu za zapošljavanje gdje je u odnosu na prošlu godinu, prosječan broj nezaposlenih na Zavodu u 9 mjeseci ove godine veći za oko 22 posto.

Godina je što se tiče nezaposlenosti na zadarskom području počela dobro. Nastavljen je trend smanjivanja nezaposlenosti koji se u Zadarskoj županiji bilježi već 6 godina. U prvom tromjesječju ove godine tako je na zadarskom Zavodu za zapošljavanje nezaposlenost bila manja u odnosu na isto razdoblje prošle godine. No kada je postalo jasno da turistička sezona,  neće biti kao ona 2019. odrazilo se to na sezonsko zapošljavanje, pa je tako već u ožujku skočio broj nezaposlenih. Rast se nastavio i u travnju, da bi ipak približavanjem glavnog dijela sezone, nezaposlenost na zadarskom Zavodu počela  padati.  No u odnosu na prošlu godinu tijekom glavnih mjeseci ove turističke sezone nezaposlenost je na zadarskom Zavodu za zapošljavanje bila za čak 50 posto veća. Ista situacija i u rujnu – krajem prošlog mjeseca na zadarskom Zavodu bilo je nezaposleno 4585 osoba, prošle je godine bilo gotovo 1500 manje nezaposlenih kaže predstojnica zadarskog HZZ-a Sandra Vukić.

 

Sandra Vukić

Najviše nezaposlenih je iz ugostiteljstva i turizma:

 

Sandra Vukić 2

Tijekom svih ovih mjeseci poduzetnicima su itekako dobro došle mjere pomoći Vlade za očuvanje radnih mjesta

 

Sandra Vukić 3

Trenutno se obrađuju zahtjevi za razdoblje od rujna do prosinca, a zahtjevi se primaju svakodnevno, kaže Sandra Vukić te smatra kako će to pomoći  najugroženijim djelatnostima poput ugostiteljstva, turizma , prijevoz, kulturnih događanja, kako bi zadržali svoje radnike.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.