Hrvatski radio

Radio Zadar

U samo sat i pol čišćenja podmorja, kontejner na obali pun

19.05.2018.

14:14

Autor: Filip Buzov

Foto Toni Pajkin

Foto Toni Pajkin

Foto: - / -

Nažalost, iako je svijest o potrebi čuvanja okoliša na puno višoj razini nego prije 10-tak i više godina, s morskog dna izvlači se i dalje i krupni i sitni otpad - potvrdila je danas održana akcija - "Daj ruku za čiste Jazine".

Najpoznatija zadarska uvala, iznad koje prolazi i most, ipak je puno čišća nego ranijih godina. Govore nam to oni koji najbolje znaju - ronici uključeni u akciju: U odnosu na prošle godine, bolje, svakako bolje, dosta je mutno čim se podigne već komad otpada. 

U akciji "Daj ruku za čiste Jazine" ove godine sudjelovali su i ronioci iz splitskog kluba "Rostrum", a ruku u čišćenju pružili su i učenici zadarske Pomorske škole te Planinarsko društvo Babulj iz Bibinja. Na gradskom mostu Zadranima su se dok traje akcija, predstavljali Nacionalni park Paklenica i park prirode Vransko jezero, TZ Bibinje te pomorski odjel Sveučilišta u Zadru i Zajednica tehničke kulture.

O ulozi Radio Zadra glavni urednik Toni Pajkin: Počeli smo 2013 godine, nakon toga smo se povezali sa klubom Sv. Roko, i od tada smo ovdje u Jazinama, u načelu želimo pokazati da nam je cilj očuvanje okoliša.

U akciji na razne načine sudjeluju i učenici zadarskih škola. Važno je educirati one najmlađe koji su svjesni zagađenja: Mnogi ljudi bacaju smeće, viće nećemo imati čisti zrak, more, oceane....na kupnju vidim ljude koji bacaju otpad u more..

Ronioci redovito iz mora izvlače kolica iz supermarketa, bicikle, automobilske gume, boce, sjedalice, no najveći je problem plastika, i to ne samo u uvali. Đani Iglić voditelj ronilačkog klubom iz Bibinja: Nedavno smo bili na sedam dana na otvorenom moru, osam milja od prvog kopna, oko nas je, nošena strujom, stalno pluto plastični otpad. 

I dok morske struje nam tu mogu poslužiti kao alibi, da je to smeće stiglo od tko zna kud, podatak da je na području Grada Zadra lani popisano 36 divljih smetlišta, govori da nas čeka još puno zajedničkog posla u podizanju svijesti o zaštiti okoliša.

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.