Hrvatski radio

Radio Zadar

U sedmom desetljeću života otkrio svoje porijeklo

21.04.2017.

17:20

Autor:

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Silvio Loreti (72) iz Udina nakon desetljeća potrage za porijeklom svojih roditelja, uspio je riješiti taj misterij. U potrazi mu je pomogao Zadranin sa splitskom adresom dr. Nadan Petri. Zajedno s proslavljenim alpinistom Stipom Božićem o tome je snimio i dokumentarni film.

Nakon splitske premijere, sinoć su i Zadrani imali prigodu pogledati film "Silvio Spalatino", koji bi se trebao naći i u programu Pulskog filmskog festivala, a nakon toga i emitiran na HTV-u. 

Silvio Loreti, rođen 1945. u njemačkom koncentracijskom logoru Christianstadt/Bober, je kao dijete spletom nesretnih okolnosti ostao bez roditelja i završio u domu za nezbrinutu djecu u Italiji. Kao odrastao čovjek počeo je tragati za svojim roditeljima, a svi tragovi su ga vodili u Pulu. Tek nakon što je upoznao liječnika dr. Nadana Petrija potraga je krenula pravim smjerom. Temeljitom istragom po arhivima, Petri je ustanovio da mu je majka bila rođena Splićanka, a otac talijanski vojnik. Silvio je zahvaljujući tome uspio upoznati svoju hrvatsku obitelj i dobio nadimak Spalatino. Njegova nevjerojatna životna priča ispričana je kroz film na kojemu su radili Stipe Božić i Nadan Petri. Zadrani su film pogledali zahvalajujući organizaciji talijanske manjine u Zadru, a na projekciji je bio i Silvio sa svojom suprugom. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.