Hrvatski radio

Radio Zadar

U sklopu Rodine kampanje #PrekinimoŠutnju

06.11.2018.

11:38

Autor: sd

Edina Zuko/PIXSELL

Edina Zuko/PIXSELL

Foto: - / -

Udruga Roditelji u akciji - Roda u zadarskoj Gradskoj knjižnici, u 18 sati, priređuje projekciju filma "Između nas" redateljice Zuzana Limove iz Slovačke. Dokumentarni film snimljen je tijekom porođaja u javnim bolnicama u Slovačkoj i prati priče žena i njihova svjedočanstva rađanja.

Organizatori navode da i Hrvatice dijele slična negativna iskustva. Prikazivanje filma dio je Rodine kampanje #PrekinimoŠutnju.

 

Hrabra redateljica Zuzana Limova iz Slovačke snimila je dokumentarni film “Između nas” koji je podigao popriličnu prašinu u Slovačkoj, a vodi nas iza zatvorenih vrata rodilišta gdje samo trudnice smiju ući. Iza tih vrata, čudesan čin rađanja je samo rutinski posao osoblja, a svi, pa tako i one primalje i liječnici koji uviđaju nedostatke ovakvog pristupa, moraju se prilagoditi suludim pravilima koja se desetljećima nisu mijenjala. Umjesto da slijede svoju intuiciju tijekom rađanja novog života, najprirodnijeg događaja, žene moraju slijepo slušati naredbe zdravstvenih djelatnika, podvrgnuti se zastarjelim postupcima, tijekom kojih rijetko tko ima sluha za njihove osjećaje i potrebe.

 

Autentični kadrovi snimani su tijekom porođaja u javnim bolnicama u Slovačkoj, a slijede priče žena koje su se usudile progovoriti. Razgovori sa zdravstvenim osobljem razotkrivaju mračnu stranu zdravstvenog sustava koji radije bira lijekove, pa čak i silu, nego humanost.
Nažalost, surova stvarnost slovačkih rodilišta i praksi u mnogim detaljima nalikuje iskustvu rađanja u Hrvatskoj.

 

Godinu dana nakon prikazivanja filma u Hrvatskoj, pokazala se potreba za njegovim ponovnim prikazivanjem. To je reakcija na svjedočanstva žena o nasilnom tretmanu tijekom postupaka vezanih za njihovo reproduktivno zdravlje u hrvatskom zdravstvenim ustanovama, što su pristigla u Rodu u sklopu kampanje #PrekinimoŠutnju

 

Podizanje svijesti javnosti i poticanje žena koje su na svojoj koži doživjele nehumanost hrvatskog zdravstvenog sustava da ispričaju svoje priče, jedini je način da se ovaj problem, koji se ne rješava generacijama, konačno stavi na dnevni red. 
Dok šutimo i trpimo, nećemo promijeniti ništa. Prekinimo šutnju!, poručuju iz Udruge Roda.

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.