Hrvatski radio

Radio Zadar

U školama 80 %, a u vrtićima 40 % djece. "Djeca od uzbuđenja nisu spavala"

25.05.2020.

14:29

Autor: Filip Matijević

Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: - / -

U zadarske osnovne škole su se, nakon gotovo dva i pol mjeseca nastave na daljinu, učenici od prvog do četvrtog razreda vratili u velikom broju. Broj učenika vjerojatno će se tijekom tjedna i povećati, iako povratak još uvijek nije obvezan.

Postotak učenika koji su se vratili u školu varira diljem Hrvatske; od 50 posto u zagrebačkim školama pa do preko 90 posto u Slavoniji. U zadarskim školama je u klupama malo više od 80 posto učenika, kaže gradski pročelnik za školstvo Joso Nekić:

Jutros je 2800 učenika od prvog do četvrtog razreda krenulo u školu. Što se tiče epidemioloških mjera, u školama ima sasvim dovoljno prostora da se sve preporuke mogu poštivati.

Osjetno slabiji je povratak u vrtiće, nastavlja Nekić:

Jutros smo imali preko tisuću djece u vrtićima kojima je osnivač Grad Zadar ili neki drugi osnivač, a to je 40-ak posto.

Ponovni susret, nakon što su im druženja naprasno prekinuta još početkom ožujka, jedva su dočekali i učenici i učitelji, kaže ravnateljica OŠ Petra Preradovića Stanka Pera Martinac:

Došlo je blizu 80 posto učenika u matičnu školu, u Područnu školu Petrčane su svi došli, njih šestero, a u Kožinu je od 47 došlo njih 40. S tim odazivom smo zadovoljni, a djeca su presretna što su se vratila u školu. Neki su rekli da cijelu noć nisu spavali jer su bili uzbuđeni kao da je prvi dan škole, a jedna curica je rekla da joj je uzbuđenje bilo kao da Božić dolazi.

U OŠ Bartula Kašića, kojoj pripada i područna škola Bokanjac te odjeli Poljica, Žerava i Dračevac, u jutarnjoj smjeni je na nastavi sudjelovalo 309 od 374 učenika. Ravnateljica Katica Skukan:

Učenici su raspoređeni po razrednim odjelima, poštujemo epidemiološke mjere, pokušavamo i zadovoljiti fizičku udaljenost od metra i pol i nadamo se da će se broj učenika sutra i povećati.

Broj će se vjerojatno povećavati iako roditelji djecu u školu još uvijek ne moraju slati. Državna tajnica u Ministarstvu obrazovanja, Branka Ramljak:

Mi smo javno rekli da Škola na Trećem, kao platforma temeljem koje se omogućava nastava na daljinu od prvog do četvrtog razreda, će biti negdje do početka lipnja. Do tada stvarno očekujemo, slušajući epidemiologe i očekujući da će situacija biti još bolja, da se stvarno sva djeca vrate u školu.

Pune kapacitete će, stoga, niži razredi osnovnih škola imati u lipanjskim tjednima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.