Hrvatski radio

Radio Zadar

U službi turizma konji opet u Kruševu

03.07.2017.

14:18

Autor: Vladimir Šetka

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Rafting, kajak i druge adrenalinske discipline odavno su u ponudi Riva rafting centra u Obrovcu. Od ove godine, tvrtka je svoju turističku ponudu obogatila malom ergelom konja. Osim što se tim poslovnim poduhvatom obogatio čitav taj prostor, produžena je i turistička sezona.

Iako je štala s konjima bila vrlo visoko u poslovnom planu Riva rafting centra i vlasnika Đure Župana, realizirala se tek ovoga ljeta. Trebalo je prije toga odraditi neke druge ciljeve i tek onda krenuti u ovakav poduhvat. U Kruševu, u suvremeno opremljenoj štali s boksovima za sada je pet rasnih konja, a priprema je trajala tri godine i od prvoga srpnja je u eksperimentalnoj fazi, kaže Đuro Župan Sa jednim, za nas posebnim načinom, znači ne radi se o samoj ergeli koja će se moći jahati ili odjahati, nego se zapravo radi o konjima kao subkulturi prostora. On je dodatna vrijednost, koja svojom pojavom načinom života, prisutnošću zapravo mijenja cijelu percepciju prostora i ovog gospodarstva. I naš projekt sada, možemo reći, se može predstaviti u svoj svojoj punini.

Župan pojašnjava što misli pod subkulturom konja: Kad mislim o konju kao subkulturi onda... konja ne treba samo jahati, s konjem treba živjeti. To je sigurno jedno veliko područje, ja se nadam da ćemo kroz naredne dvije tri godine pokazati da za konje nije samo sedlo.
A da konj nije samo za sedlo, mogli bi se uvjeriti svi oni koji vreli gradski beton ovoga ljeta zamijene divljinom Bukovice i Zrmanje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.