Hrvatski radio

Radio Zadar

U Solani Nin još zbrajaju štete

19.09.2017.

13:51

Autor: Anita Perica

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Solani Nin još zbrajaju štete prouzročene nezapamćenim nevremenom i potopom prošloga tjedna. U godini koja je trebala biti rekordna bujica je odnijela preko dvije trećine proizvodnje soli tako da je samo u tom dijelu šteta više milijuna.

Konačne procjene moći će dati nakon što se povuče i preostala voda iz bazena. U međuvremenu neumorno se radi na sanaciji i zabrinuto prati vremenska prognoza. 

Svaka nova kap kiše podsjeća na nezapamćeno nevrijeme i svi jednako strahuju - samo da ogroman trud na sanaciji ne padne u vodu. Operativni voditelj ninske Solane Zoran Šanko:

       Baš jučer je zadnje skladište očišćeno, dezinficirano sve, tako da sigurno ne bi pomoglo ni blizu slična situacija.

Najviše se strahuje od izlijevanja Jaruge:

       Nasip se sanira, došli su negdje možda malo manje od pola, radnici su tamo, tako da čekamo da se to završi i sanira.

Katastrofa se dogodila u 5 minuta, a djelatnici su morali spašavati živu glavu:

       Mi smo preko žice se evakuirali prema Cromarisu jer je to bio jedini izlaz iz solane, bujica, potok je tekao cestom i jedini izlaz je bio Cromaris.

Cijela solana je bila poplavljena, sve zgrade, glavno skladište, zgrada uprave, muzej soli, kuća soli - šteta je totalna - kaže Šanko. Ogromne štete i na 55 hektara bazena bez kojih nema ni proizvodnje ni solane:

       Međice su uništene, neću reći 100 posto ali sigurno tri četvrtine svih međica je uništeno, ista stvar su zapornice, znači to su pregrade između bazena za regulaciju vode u bazenima, to je sve uništeno, što se tiče točnog broja to na žalost još ne znamo s obzirom da je dio još uvijek pod vodom. To ćemo znati tek za nekoliko dana kad se voda povuče.

Šteta znatno nadilazi financijske mogućnosti solane, a sve mora biti spremno najkasnije do kraja ožujka sljedeće godine kada počinje nova sezona, pa ipak u jedinoj hrvatskoj solani s bio-certifikatom uvjereni su kako će uspjeti uz pomoć županije, države i Europske unije.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.