Hrvatski radio

Radio Zadar

U Solani Nin zadovoljni ovogodišnjom berbom soli

26.08.2021.

12:44

Autor: Anita Perica

Ilustracija - foto: Dino Stanin/PIXSELL

Ilustracija - foto: Dino Stanin/PIXSELL

Foto: - / -

Pet toplinskih valova izbrojali smo ovoga ljeta. I dok su nekima zadavali glavobolje, otežavali rad ili, primjerice, uništili dio proizvodnje u maslinicima i vinogradima, drugima su ljetna žega i suša išle na ruku. U ninskoj Solani tako bilježe dobru godinu odnosno berbu soli.

U Solani Nin zadovoljni su ovogodišnjom berbom soli koja se u toj solani odvija isključivo na tradicionalan način, prikuplja se ručno baš kao i u doba Rimljana, i u cijelosti ovisi o vremenskim uvjetima. Ivana Čvrljević, voditeljica Muzeja soli u Ninu, kaže kako je ljeto uglavnom išlo na ruku ninskim solarima, a rezultati berbe su na razini prosjeka:

Ivana Čvrljević o rezultatima berbe soli

Cvijet soli izvozi se u Japan, zemlje Europske unije, SAD, Kanadu… Ekološki proizvod, vrhunske kakvoće privlači potrošače iz svih krajeva svijeta:

Ivana Čvrljević o zanimanju potrošača

Ukoliko vremenski uvjeti dopuste u ninskoj Solani i tijekom rujna planiraju organizirati Dane otvorenih vrata kako bi posjetiteljima što bolje približili što to ninsku sol čini tako posebnom, a ninsku Solanu važnom sastavnicom šireg zadarskog područja.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.