Hrvatski radio

Radio Zadar

U studentskoj udruzi družilo se njih 64. Među njima i zaraženi mladić

17.04.2021.

18:48

Autor: HRT Radio Zadar/PUZ

Marin Tironi/PIXSELL, ilustracija

Marin Tironi/PIXSELL, ilustracija

Foto: - / -

Zbog informacija o kršenju epidemioloških mjera, zagrebački su policajci, u suradnji s civilnom zaštitom i Državnim inspektoratom, jučer u središtu Zagreba provjeravali poštuju li građani mjere.

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke, u suradnji sa službenicima Ravnateljstva civilne zaštite i Državnog inspektorata Republike Hrvatske, a zbog informacija koje ukazuju na kršenje epidemioloških mjera u ugostiteljskim objektima na području centra Zagreba, su 16. travnja 2021. godine u večernjim satima, proveli postupanje s ciljem ukazivanja vlasnicima i osoblju ugostiteljskih objekata na epidemiološke odredbe o kršenju radnog vremena i pridržavanja drugih epidemioloških mjera popisanih od Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

Tijekom postupanja, službenici Ravnateljstva civilne zaštite neposrednim opažanjem u Varšavskoj ulici, na Trgu Petra Preradovića, u Bogovićevoj i Preradovićevoj ulici, uočili su kršenje epidemioloških mjera u pet ugostiteljskih objekta i to u vidu nedovoljnog razmaka između stolova i stolica na terasama, zbog čega će se protiv pravnih osoba od strane Ravnateljstva civilne zaštite pokrenuti prekršajni postupak.

Nadalje, inspektori Državnog inspektorata Republike Hrvatske, turističke i sanitarne inspekcije, neposrednim opažanjem uočili su u ugostiteljskom objektu u Varšavskoj poslovanje suprotno rješenju o minimalnim tehničkim uvjetima za terasu, odnosno utvrđeno je počinjenje prekršaja iz članka 20. Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, dok je u ugostiteljskom objektu u Ulici Nikole Tesle utvrđeno kršenje odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske vezano za posluživanje gostiju na otvorenim terasama, u vezi čega je usmeno rješenje izdano odgovornoj osobi, a kojim je izdana naredba da se u roku dva dana osigura da terasa bude u skladu s odlukom Stožera.

Policijski službenici Policijske uprave Zagrebačke su tijekom postupanja u centru grada u 27 ugostiteljskih objekata upozorili osoblje na pridržavanje epidemioloških mjera, primarno u smislu kršenja odredaba Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o dozvoljenom radnom vremenu.

Isto tako, policijski službenici Policijske uprave zagrebačke su 16. travnja 2021. godine u noćnim satima, u suradnji s Ravnateljstvom civilne zaštite MUP-a RH, Područnog ureda Zagreb proveli raciju u Gundulićevoj ulici u studentskoj udruzi u kojoj je zatečeno, legitimirano, provjereno i pregledano ukupno 64 osoba, a od kojih je za jednu osobu, 31-godišnjaka, utvrđeno kako ima izrečenu mjeru COVID – liječenje u kući.

Od strane Ravnateljstva civilne zaštite utvrđeno je kršenje nužnih epidemioloških mjera u vidu nepridržavanja zabrane održavanja svih javnih događanja i okupljanja na kojima je prisutno više od 25 osoba na jednom mjestu, a ujedno je utvrđeno da nitko od zatečenih osoba prilikom ulaska policijskih službenika u prostor udruge nije koristio zaštitne maske, zbog čega će se svim zatečenim osobama, sukladno odredbama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, u redovnom postupku izdati prekršajni nalozi.

Protiv 25-godišnjakinje i 26-godišnjaka, odgovornih osoba udruge studenata, kao i protiv 31-godišnjaka za kojeg je utvrđeno da ima izrečenu mjeru COVD – liječenje u kući, a koji su zatečenih tijekom provođenja racije u prostoru udruge, bit će podnesene kaznene prijave zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela “Širenja i prenošenja zarazne bolesti“.

Tijekom večeri, ponovnim obilaskom navedenih ugostiteljskih objekata, kao i drugih ugostiteljskih objekata na području centra Zagreba, nije utvrđeno kršenje epidemioloških mjera u smislu kršenja radnog vremena, izuzev u ugostiteljskom objektu u Tkalčićevoj ulici, zbog čega će policijski službenici Državnom inspektoratu Republike Hrvatske podnijeti obavijest o počinjenom prekršaju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.